Presshub: Cum au invins 500 de oameni Consiliul Judetean Ilfov, care voia sa faca o noua groapa de gunoi langa groapa de gunoi care-i intoxica deja

news

Groapa gunoi Ilfov

Singura groapa de gunoi care functioneaza in judetul Ilfov a transformat viata a peste 360.000 de oameni intr-un calvar. Hidrogenul sulfurat, eliberat mai ales seara si in weekend, cand autoritatile de control nu lucreaza, patrunde in case chiar si cu geamul inchis si le pune viata in pericol.

Consiliul Judetean (CJ) Ilfov nu a facut mai nimic sa-i ajute pe acesti oameni. In schimb, in aprilie, a inceput demersurile pentru deschiderea unei noi gropi de gunoi chiar langa cea existenta. Si tot in apropierea caselor unor oameni care sunt deja intoxicati.

Tot gunoiul din Bucuresti si Ilfov este depozitat in prezent intr-o singura groapa, cea de la Vidra, care este aproape plina. Prin urmare, este nevoie rapida de un centru nou de management al deseurilor care continua sa curga in valuri de la cei aproape 4 milioane de locuitori din zona.

Aceasta realitate nu o contesta nimeni. Dar ce i-a enervat pe locuitorii din Vidra, Berceni, Jilava si celelalte comune invecinate a fost ca CJ Iflov nu a cautat o solutie de o plasa departe de comunitate, ci a ales sa amenajeze noua groapa aproape de casele lor.

Un grup de initiativa a incercat sa discute cu autoritatile locale, explicandu-le ca viata lor este deja un calvar si ca nu trebuie sa fie pedepsiti si mai rau. Dar pentru ca nu a fost cale de intelegere, au apelat la artileria grea: 500 de oameni au dat in judecata Consiliul Judetean, intr-un proces colectiv.

In 2019 si 2021, au fost inchise doua gropi de gunoi din Ilfov, Glina si Iridex Chitila. Zona Bucuresti-Ilfov a ramas cu un singur depozit de deseuri, in Vidra. Dar, si aici, capacitatea de absorbtie a gunoaielor este depasita, din cauza cantitatilor mari ce ajung zilnic, cat si a faptului ca perimetrului de depozitare este limitar.

Oricum, actuala groapa nu respecta oricum reglementarile legale: are o inaltime mult peste cea stabilita in normative.

„Ca sa niveleze, administratorul plimba buldozere, rascolind putoarea, fapt vizibil si din drona. Gazele emanate de groapa fie nu sunt conectate la instalatia de ardere completa, fie daca sunt conectate, arderile sunt deficitare.

In ultimul an, mirosul toxic circula zilnic, in functie de directia si viteza vantului, afectand populatia din Vidra, Berceni, Popesti-Leordeni, Jilava si chiar Sectorul 4, Bucuresti. Cel mai des miroase a Hidrogen Sulfurat (H2S)”, arata grupul de initiativa, intr-un document pus la dispozitia PRESShub.

Inca din 2015, inainte sa inchida gropile IRIDEX si Glina, autoritatile stiau ca Bucuresti si Ilfov vor ramane cu o singura groapa pentru deseuri. Stiau, de asemenea, ca si aceasta din urma avea autorizatie de functionare pana in 2019.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: