Presshub: De ce Romania rateaza sansa de a atrage investitii importante din Taiwan

news

De teama sa nu supere China, Romania rateaza oportunitatea de a dezvolta relatii economice cu Taiwan, desi tendinta UE este sa incurajeze schimburile comerciale cu aceasta putere economica asiatica. Din cauza unei interpretari rigide a politicii „o singura China”, Romania nu permite o reprezentanta de afaceri a Taiwanului la Bucuresti si nici una romaneasca la Taipei.

In timp ce Lituania, Slovacia, Cehia si Polonia s-au remarcat drept statele avangardiste din regiunea Europei Centrale si de Est care au atras investitii taiwaneze importante in ultimii cinci ani, Romania inregistreaza schimburi economice modeste, spre coada clasamentului european.

Cauza? Teama Ministerului Afacerilor Externe roman (MAE) de a iesi de sub dominatia chineza.

In randul parlamentarilor romani, in special al celor care apartin PNL si REPER, s-a format, in ultimii ani, un curent politic favorabil relatiilor economice cu Taiwan, dar nu are putere sa influenteze deciziile de politica externa ale Romaniei.

UE considera Taiwan un partener de incredere. In acelasi timp, Romania urmeaza politica „O singura China” si recunoaste doar guvernul Republicii Populare Chineze ca fiind singurul guvern legal al Chinei.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: