news

Presshub: Energia solara si cea eoliana nu sunt gratis. Un expert explica de ce

Energia solara si cea eoliana nu este gratis, a declarat Silvia Vlasceanu, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Energie Electrica (HENRO), in cadrul evenimentului „Energy Forum – Tranzitia de la aurul negru la energia verde”, organizata de Freedom House Romania pe 14 martie la Bucuresti.

„Datele pe care vi le prezint astazi, publice venite de la ANRE, arata modul spectaculos in care a crescut numarul de prosumatori in Romania.

Vedem evolutia lunara a numarului de prosumatori, cum s-au racordat in 2023 si vedeti ca au ajuns la 110 mii la finalul anului 2023. Cu siguranta acest numar va creste si mai mult acum ca s-au deblocat proiectele prin AFM”.

Silvia Vlasceanu atrage atentia ca, cel putin pentru moment, montarea de panouri fotovoltaice nu este accesibila pe scara larga.

„Faptul ca fondurile acestea se epuizeaza in cateva minute de la deschiderea call-urilor, mie imi arata ca trebuie sa ai capabilitatea tehnica de a accesa rapid platforma, sa ai proiectul facut si doar sa incarci.

Adica prosumatorii sau cei care ar avea nevoie efectiv sa-si produca energie pentru auto-consum, pentru ca definitia prosumatorului asta presupune, sa produci energie pentru consumul propriu.

Evident ca s-ar putea sa produci mai mult, nu esti acasa, esti in concediu, produci mai mult si bagi in retea, dar definitia de baza este productia de energie pentru consumul propriu.

Sunt zone in care nu vor exista niciodata prosumatori pentru ca nu au aceasta posibilitate, lasand de-o parte aspectul geografic”.

Directorul executiv HENRO a explicat ca nu merita sa investesti panouri fotovoltaice in zone unde nu exista suficient de multe radiatii solare, dar si ca proiectele de instalare ar trebui sa se concentreze si pe modalitati de stocare a energiei produse.

„Sunt zone in care efectiv nu poti sa pui panouri fotovoltaice pentru ca nu ai suficienta radiatie solara ca sa merite acest efort.

Iar in contextul cresterii numarului de prosumatori, trebuie sa vorbim si de stocare, fara stocare, de acum inainte, statul ar trebui sa nu se mai accepte proiecte. Vorbesc din punctul meu de vedere ca inginer cu pregatire tehnica”, a mentionat Silvia Vlasceanu, la Energy Forum.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Ucraina are permisiunea Frantei de a lovi aeroporturi din Rusia cu rachetele Storm Shadow/Scalp. Acestea au o raza de actiune de 250 km

Ucraina a primit permisiunea Frantei de a folosi rachete de croaziera Storm Shadow/Scalp cu raza…

O oră ago

Politologul Cristian Preda: „Vom avea o mare surpriza la prezidentiale. Vom avea un presedinte care va schimba in bine”

Politologul Cristian Preda a afirmat duminica in ultima zi a Salonului International de Carte Bookfest…

30 de minute ago

Casele de „pariuri electorale”, cu o saptamana inainte de alegeri. Pentru Primaria Brasov, pariorii il dau castigator detasat pe Coliban, in fata lui Scripcaru

In lipsa asumarii oficiale a vreunui sondaj electoral privind optiunile brasovenilor pentru votul din 9…

38 de minute ago

A fost arestat un amiral american, fost comandant secund al Marinei SUA. El este acuzat de luare de mita

Un fost comandant al Fortelor Navale ale SUA in Europa si Africa a fost arestat…

O oră ago

Pieleanu livreaza un nou sondaj in prag de alegeri: Firea a ajuns extrem de aproape de Nicusor Dan. Unde este Burduja

Actualul primar al Capitalei Nicusor Dan, independent sustinut de Alianta Dreapta Unita, se situeaza pe…

O oră ago