Presshub: Incredibilul drum al inimii Reginei Maria. Unde ar trebui sa se afle de fapt | VIDEO

analize

Regina Maria

Incredibilul drum al inimii Reginei Maria a inceput in iulie 1938, cand cea mai iubita dintre monarhele Romaniei moare. De la Sinaia, ajunge la capela construita in curtea castelului din Balcic, una dintre „casele de vis” ale reginei. Dupa pierderea Cadrilaterului, este dusa la Bran. Autoritatile comuniste o scot din mormantul amenajat si o muta la un muzeu, in Bucuresti, unde ramane pana in 2015, cand a fost mutata la Pelisor, unde se afla in prezent.

Dar unde si-ar fi dorit, de fapt, Regina Maria sa se afle inima sa?

In nici un caz expusa intr-o cutie, pe un stand, la Sinaia. La aceasta intrebare raspund academiciana Georgeta Filitti, care a studiat in detaliu viata Reginei Mama si care a asistat la episodul mutarii inimii de la Bran la Bucuresti, si istoricul Tudor Visan-Miu.

Simona Preda: Stim ca pe 18 iulie 1938 este declarat decesul Reginei Maria. Cand s-a intamplat de fapt? Exista speculatii ca ar fi murit in trenul care o transporta catre Sinaia. Unii spun ca ar fi murit la Pelisor. Haideti sa elucidam aceasta problema.

Tudor Visan-Miu: Miza, in astfel de cazuri, exista: cum se anunta trecerea la cele vesnice a unui monarh. Avem un caz in istorie, al regelui George al 6-lea, care a fost otravit de medicul sau ca sa apara stirea in gazetele de dimineata, nu in cele de seara. Regina Maria se afla la tratament in Germania. Nu prea mergeau lucrurile, asa incat ia decizia: „Trebuie sa ma intorc in tara. Nu am cum sa mor pe pamant strain.”

Se pare ca Hitler ii face o invitatie sa ii ofere un avion, dar refuza si se recurge la tren.

Refuza ea sau refuza Carol al II-lea?

Era oricum o chestiune delicata, pentru ca in 1938 nimeni nu mai avea dubii despre Hitler, ce poate si ce o sa faca.

Trenul trece sigur si pe la Cernauti, apoi ajunge pe teritoriul Romaniei. In Sinaia, Carol al II-lea are niste insemnari despre cum a avut loc intampinarea, este dusa la Pelisor, care era resedinta ei de cand era principesa, si oficial acolo are loc decesul, constatat de medicul care o trata.

Se semneaza actul de deces si atunci se incheie viata Reginei Maria.

Inima este scoasa din piept. Din ce stim, doamna academician, dorinta Reginei este sa fie dusa la Balcic.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: