Presshub: Infestarea cu nade feromonale de la Moldovita: Crima de gradul unu sau un caz scoala pentru a reglementa modul de procurare a acestora
Infestarea cu nade feromonale a unei paduri sanatoase de la Moldovita, caz identificat de Garda Forestiera Suceava, la inceputul lunii septembrie, este in continuare in atentia autoritatilor, dar si al jurnalistilor si activistilor de mediu.
In urma cu doua zile Garda Forestiera SV a descins din nou la Ocolul Silvic Bucovina pentru un control tematic privind protectia padurilor, dar care vizeaza si alte aspecte cum ar fi modul de gestionare a nadelor feromonale, respectiv solicitarile de taieri pe accidentale sau igiena (pe mai multi ani), urmand sa se formuleze un raport cu concluzii si propuneri catre Garda Forestiera Nationala.
Conform celor de la Ocolul Silvic Bucovina speta cu nadele este mai mult praf in ochi si se face mai mare tam-tam decat ar fi cazul.
Din punct de vedere penal cazul este instrumentat de Parchetul Campulung Moldovenesc care au competenta teritoriala la Moldovita.
Gabriel Paun, Agent Green, a explicat ca ”gandacul de scoarta este un membru obisnuit al ecosistemului forestier si este controlat de natura. Cand iernile sunt mai lungi si mai reci, larvele acestor insecte nu supravietuiesc in numar suficient de mare pentru a afecta padurea. Dar de cand cu schimbarile climatice, acestea supravietuiesc in numar tot mai mare si afecteaza padurile plantate in sistem de monocultura. Monoculturile sunt sarace in biodiversitate. Au un lant trofic scurt si putinele specii care traiesc aici sunt extrem de vulnerabile. Monoculturile nu sunt ecosisteme functionale. Sunt similare culturilor agricole de cereale. Sunt zone cu multi pomi, dar nu pot fi numite paduri.
Prezenta acestui gandac de scoarta in molidisuri nu este o crima. In schimb , interventia omului este. Este o crima de gradul 1 (1 fiind cel mai inalt grad) atat sa inlocuiesti padurile native reziliente cu monoculturi de molid vulnerabile, cat si sa atragi deliberat gandacul de scoarta in numar mai mare si mai rapid prin plasarea de feromoni.”
Conform lui Gabriel Paun, astfel de cazuri au fost si ”in Suedia, o tara cu reputatie premium, dar cu un caracter putred. Nu practica ceea ce predica. Au inventat greenwashing-ul si taierile rase. Aproape intreaga tara este o plantatie de molid care se taie la varste fragede. Modelul a fost preluat si de tarile germane si acum toate sufera de uscarea padurii indiferent ca se folosesc feromoni sau ba. Natura incearca sa repare ce a stricat omul, iar schimbarile climatice accelereaza procesul fie prin acesti gandaci de scoarta, fie prin doboraturi de vant. Molidisurile sunt culcate la Pamant oricum. Nu mai este nevoie de crime suplimentare prin plasarea de feromoni. Motivul pentru care criminalii romani fac asta este ca sa taie padurea inainte de a atinge varsta legala de exploatare care la molid este la 100 de ani, desi daca ar fi lasat ar trai si 300.
In ultimii 25 de ani s-a taiat atat de multa padure incat aceasta este destructurata si in procent de aproape 90% prea tanara ca sa fie taiata. Ultimele paduri de taiat sunt cele primare si seculare la care nu a fost acces iar acum se fac drumuri sa se taie si acestea. Pe de alta parte, in cele tinere se fabrica motive de taiere pentru a fi taiate la 40-60 de ani in totalitate. Disperarea este atat de mare incat criminalii nu mai asteapta ca gandacul sa intervina in mod natural si pun acesti feromoni ca sa induca uscari masive si sa justifice taierile rase.”
Citeste mai mult pe presshub.ro.