news

Presshub: Masinile electrice continua sa se vanda, in ciuda stirilor care spun altfel. 17 milioane doar in acest an

Masinile electrice continua sa se vanda, in ciuda faptului ca mai multe tari, printre care si Romania, au redus subventia acordata de stat la achizitia acestora. Si in ciuda stirilor care circula ca interesul pentru vehicule electrice este in scadere.

Cel putin una din cinci masini vandute la nivel mondial in acest an ar urma sa fie electrice, iar cererea in crestere prevazuta pentru urmatorul deceniu ar urma sa remodeleze industria auto mondiala si sa reduca semnificativ consumul de petrol pentru transportul rutier, potrivit noii editii a raportului anual Perspectiva Globala asupra Vehiculelor Electrice al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE).

Cel mai recent raport, publicat zilele trecute, arata ca vanzarile globale de automobile electrice vor ramane solide in 2024, ajungand la aproximativ 17 milioane de unitati pana la sfarsitul anului.

In primul trimestru, vanzarile au crescut cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada din 2023 – o rata de crestere similara cu cea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, dar pornind de la o baza mai mare. Numarul de automobile electrice vandute la nivel global in primele trei luni ale acestui an este aproximativ echivalent cu numarul de automobile vandute in tot anul 2020.

In 2024 se estimeaza ca vanzarile de masini electrice in China vor face un salt la aproximativ 10 milioane unitati, reprezentand aproximativ 45% din toate vanzarile de masini din aceasta tara.

In Statele Unite, se preconizeaza ca aproximativ una din noua masini vandute va fi electrica – in timp ce in Europa, in ciuda perspectivelor in general slabe pentru vanzarile de autoturisme si a eliminarii treptate a subventiilor in unele tari, masinile electrice vor reprezenta in continuare aproximativ una din patru masini vandute, potrivit raportului dat publicitatii de AIE.

Aceasta crestere se bazeaza pe o cifra record in 2023.

Anul trecut, vanzarile globale de masini electrice au urcat cu 35%, ajungand la aproape 14 milioane de unitati.

In timp ce cererea a ramas in mare parte concentrata in China, Europa si Statele Unite, cresterea s-a accelerat, de asemenea, pe unele piete emergente, cum ar fi Vietnam si Thailanda, unde automobilele electrice au reprezentat 15% si, respectiv, 10% din totalul automobilelor vandute.

Potrivit raportului, se preconizeaza ca investitiile substantiale in lantul de aprovizionare cu vehicule electrice, sprijinul politic continuu si scaderea pretului vehiculelor electrice si al bateriilor acestora vor produce schimbari si mai semnificative in anii urmatori.

Datele Agentiei Internationale pentru Energie arata ca fiecare a doua masina vanduta la nivel mondial va fi electrica pana in 2035.

Intre timp, daca angajamentele anuntate de tari in materie de energie si clima vor fi indeplinite integral si la timp, doua din trei masini vandute vor fi electrice pana in 2035.

In acest scenariu, adoptarea rapida a vehiculelor electrice – de la autoturisme la camionete, camioane, autobuze si vehicule cu doua si trei roti – evita nevoia de aproximativ 12 milioane de barili de petrol pe zi, la fel ca si cererea actuala de transport rutier din China si Europa la un loc.

„Datele noastre arata in mod clar impulsul continuu al masinilor electrice, desi pe unele piete acesta este mai puternic decat pe altele„, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

„In loc sa se atenueze, revolutia globala a vehiculelor electrice pare sa se pregateasca pentru o noua faza de crestere.

Valul de investitii in productia de baterii sugereaza ca lantul de aprovizionare cu VE (vehicule electrice – n. red.) avanseaza pentru a raspunde planurilor ambitioase de expansiune ale producatorilor auto.

Prin urmare, se asteapta ca ponderea VE-urilor pe sosele sa continue sa creasca rapid. Numai pe baza setarilor politice actuale, aproape una din trei masini aflate pe drumurile din China pana in 2030 va fi electrica, iar aproape una din cinci atat in Statele Unite, cat si in Uniunea Europeana.

Aceasta schimbare va avea ramificatii majore atat pentru industria auto, cat si pentru sectorul energetic”, a mai spus directorul executiv al AIE.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

12 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

12 ore ago