Categories: news

Presshub: Mihai, soldat ucrainean de origine romana: Fuga de bombe este un joc al hazardului. Pot sa cada chiar in locul in care te ascunzi

Mihai este un soldat ucrainean de origine romana. Este stranepotul lui Vasile Filip, fost primar la Sighetul Marmatiei inainte de Al Doilea Razboi Mondial. Vorbeste bine limba romana, si pentru ca bunicul sau patern a fost profesor de limba romana.

S-a nascut la Solotvino, peste apa Tisei, la 700 metri de teritoriul Romaniei. Acolo, 90% din populatie vorbeste limba romana. S-a inrolat in armata ca sa lupte pentru Ucraina a doua zi de la inceperea razboiului, pentru ca „asa a simtit”.

Ucraina e pamantului lui. In Ucraina are familia si avutiile care, asa cum explica, nu reprezinta doar munca lui, ci si munca generatiilor de dinaintea lui.

Limba romana este limba in care gandeste, toate gandurile lui sunt in limba romana, ceea ce il determina sa se considere roman.

Mihai a luptat si lupta pe mai multe fronturi din Ucraina, fiind adesea in linia 0. Despre contraofensiva de la Harkiv spune ca a fost cea mai grea.

Alaturi de Radu Hossu a distribuit ajutoare umanitare in Bakhmut civililor aflati doar la cativa km de linia frontului, in zone in care nu mai intra nimeni.

Doua dintre drumurile facute pana acolo au fost drumuri ale mortii. A pierdut prieteni buni in acest razboi, dar a inteles ca daca se lasa prada suferintei, risca sa isi piarda mintile. Desi nu e imun la frica, o tine sub control, pentru ca stie ca cei mai vulnerabili soldati in razboi sunt cei carora le este frica.

A invatat sa se adapteze traiului de pe front incercand sa il faca pe cat de comod posibil. Ii plac mult animalele, iar acolo in preajma frontului, le ia in brate si le mangaie pentru ca “ii inmoaie inima si il relaxeaza”.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Ana Birchall va candida la Presedintia Romaniei. Ea a avut pozitii dure fata de Gabriela Firea si Florin Iordache dupa ce a fost exclusa din PSD

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justitiei, isi va depune candidatura la Presedintia Romaniei, au…

27 de minute ago

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

3 ore ago

Biroul Electoral confirma ca sunt cazuri de „frauda” in Sectorul 2. Mihaiu: „In sfarsit, BES constata cazuri de frauda si sesizeaza organele de urmarire penala”

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunta ca Biroul Electoral de sector a constatat cazuri de…

22 de minute ago

Razbunarea Chinei. Beijingul lanseaza o ancheta antidumping privind importurile de carne de porc din UE

China a anuntat luni ca a lansat o investigatie antidumping privind importurile de carne de…

47 de minute ago