Presshub: Primele semne de disidenta organizata fata de Viktor Orban si UDMR in Transilvania

news

In 5 aprilie a fost fondata la Cluj-Napoca comunitatea „Erdelyi – Kossuth Tisza Sziget”, afiliata miscarii Partidului Tisza condus de Peter Magyar, politician maghiar creditat ca cel mai popular lider politic al momentului in Ungaria si opozant al lui Viktor Orban.

Anuntul a fost facut de actorul Istvan Katai pe Facebook, mentionand ca este rezultatul a sase luni de munca voluntara, potrivit Transtelex.ro.

Katai subliniaza ca aceasta comunitate se adreseaza celor care resping regimul iliberal al premierului ungar Viktor Orban si doresc o schimbare in viata publica a maghiarilor din Romania. Critica influenta guvernului de la Budapesra in Transilvania si lipsa proceselor democratice interne. Katai si colegii lui considera ca UDMR nu mai reprezinta credibil comunitatea maghiara din Romania, actioneaza dupa directive externe si si-a pierdut autonomia. Ei sustin ca este nevoie de noi structuri civice de jos in sus, precum Tisza Sziget.

Istvan Katai (50 de ani), actor si activist politic, s-a nascut la Sfantu Ghorghe, si a studiat actoria la Universitatea din Targu-Mures.

Intr-o postare critica pe contul sau de Facebook, el vede un pericol in posibilitatea ca Romania sa urmeze modelul politic autoritar promovat de Viktor Orban in Ungaria. Reactia sa a venit dupa ce politicianul roman Crin Antonescu l-a elogiat pe Orban, considerandu-l un exemplu pentru tarile mici din Europa. Desi Romania, cu greu ar putea fi catalogata drept o „tara mica” din UE.

Katai sustine ca ceea ce Antonescu admira la liderul maghiar – stilul sau politic si fermitatea aparenta – este exact ceea ce „a degradat democratia maghiara din interior”. El enumera efectele acestui model: distrugerea sistemului democratic de control, capturarea mass-mediei, polarizarea societatii si utilizarea ideii de apartenenta nationala pentru a construi o retea de loialitate politica.

Pentru Katai, o eventuala „orbanizare” a politicii romanesti ar pune in pericol direct minoritatea maghiara din Transilvania. Aceasta, spune el, se bucura in prezent de un anumit grad de autonomie culturala si institutionala, ocrotit de statul de drept si de pluralismul din Romania. Dar un regim autoritar „ar elimina rapid” aceste libertati, transformand comunitatea maghiara intr-o victima a politicii de putere si control.

El avertizeaza ca cei care astazi il admira pe Orban s-ar putea maine sa construiasca in Romania propriul „sistem de cooperare nationala” – un regim care cere supunere, nu ofera libertate. Intr-un asemenea context, limba maghiara ar putea deveni „suspecta”, scolile maghiare – „periculoase”, iar ideea de autonomie locala– inacceptabila. Katai face apel la vigilenta civica si respingerea liderilor autoritari, fie ei maghiari sau romani, cat inca mai este timp.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: