Presshub: Profesor la 70 de ani – o forma de injustitie sociala

news

Sfarsitul de an ne prinde cu o multime de carpeli la tristele legi ale educatiei emanate de proiectul inutil numit „Romania educata”.

Aflam astfel ca inspectoratele scolare nu se vor desfiinta inca, pentru ca, nu-i asa, vine un an electoral greu, iar inspectorii, numiti toti politic, sunt nu doar persoane influente in judete, ci si foarte sensibile la schimbare. Nu se cuvine sa-i deranjam intre alegeri, ca poate razbate deranjul pana la procentele partidului.

Mai aflam ca nu se vor mari salariile asa cu s-a promis in vara, sub spusele acuzatoare si dispretuitoare ale presedintelui la adresa profesorilor. Guvernul si Ministerul se incurca in socoteli si procente, animati, desigur, de aceeasi competenta care face sa avem un prim-ministru cu bacalaureat tardiv.

Aflam (dar asta stiam sau macar anticipam) ca alegerile pentru rectorii din universitati sunt cele mai plictisitoare alegeri din istorie: din 49 de universitati de stat, exista sanse bune ca rectorii in functie (unii, mai ales cei din preajma lui Sorin Cimpeanu, inca din 2012) sa fie realesi in proportie de 100%, iar asta pentru cinci sau zece ani de-acum inainte. Cu alte cuvinte, in universitati nu se va schimba absolut nimic inca un deceniu.

Dar vestea cea mai proasta, din orice unghi am privi-o, este aceea ca profesorii pot ramane titulari pana la varsta de 70 de ani.

In conditiile in care speranta de viata in Romania este de 71,4 ani la barbati si de 79,1 ani la femei, le ramane profesorilor sa se bucure de o pensie mai putin de un an si jumatate, dupa aproape cincizeci de ani de munca, iar vaduvelor profesoare abia vreo noua ani, dupa tot atata munca.

Desigur, putem banui substratul acestei prevederi din legile educatiei, dar e o falsa banuiala.

Pentru rectori exista o alta prevedere in Legea invatamantului universitar care permite celor aflati in functiile de conducere in universitati sa ramana pe posturi pana la 70 de ani.

O parte dintre rectorii actuali ajung la varsta obisnuita de pensionare (65 de ani) in timpul urmatorului mandat sau al celui de-al doilea, iar asta i-ar impiedica sa se bucure pe deplin de toate privilegiile oferite de functia pe care o ocupa unii de mai bine de doua decenii.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: