Presshub: Pseudo-educatia

analize

Cazul de impostura stiintifica de la Inspectoratul Judetean Cluj ne readuce aminte, pentru a cata oara, ca educatia romaneasca este un tren asezat pe sinele gresite de foarte multi ani si ca el nu inceteaza sa deraieze in pseudo-educatie.

Atunci cand educatia devine o falsa educatie, nu inceteaza sa se acumuleze ceea ce pare la prima vedere o lista lunga de gafe, dar care sunt, de fapt, esecuri structurale ale unui sistem prost intocmit.

Pseudo-educatia este ceea ce se face in numele educatiei, ceea ce se face pe banii publici ai Educatiei, ceea ce se face pe seama unei societati care se pseudo-educa.

Prin acest fel de educatie, se sterg granitele dintre cunoastere si ignoranta, dintre stiinta si pseudostiinta, dintre judecata proprie si surogatele oferite de piata manipularii.

In sfarsit, dintre emanciparea intelectuala si sociala, pe de o parte, si seria nesfarsita de dependente afective, economice sau mediatice, pe de alta parte.

Scoala romaneasca este victima si, in acelasi timp, complicele, unei dezvoltari haotice a societatii, in care birocratizarea excesiva a deciziei si politizarea conducerii tuturor institutiilor ca singur criteriu de guvernare, numirea in orice functie de expertiza a unor politruci docili si eternizarea pe posturi a unei retele de interese au anchilozat educatia si au privat-o de coerenta unei evolutii pe termen lung.

Faptul ca mai mult de jumatate dintre adolescentii romani isi doresc sa plece din tara deindata ce pot sa iasa din scoala sta marturie pentru incapacitatea de durata a sistemului scolar de a-i seduce pe copii, de a-i convinge ca scoala in primul rand, si scoala romaneasca in special, este cea mai buna sansa de reusita a lor in viata.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: