Presshub: Rejudecarea lui Mario Iorgulescu este nelegala. Solutia nu este prevazuta pentru ce a reclamat fiul lui Gino Iorgulescu

news

Mario Iorgulescu

Rejudecarea lui Mario Iorgulescu este nelegala. Decizia luata de un complet de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), nu este prevazuta de Codul de procedura penala pentru motivele invocate de avocatii fiului lui Gino Iorgulescu, potrivit specialistilor consultati de PRESShub.

Completul care a decis rejudecarea procesului prin care Mario Iorgulescu a fost condamnat la 13 ani si 8 luni de inchisoare a fost format din judecatorii Adriana Ispas (ca presedinte al completului, si Dan Andrei Enescu si Lia Savonea, fosta sefa a Consiliului Superior al Magistraturii.

Decizia a fost luata cu 2 la 1. Magistratul Dan Enescu s-a fi opus.

Citeste si: ICCJ a anulat condamnarea definitiva a lui Mario Iorgulescu. Din complet a facut parte si Lia Savonea

„Admite recursul in casatie declarat de inculpatul Iorgulescu Gino – Mario impotriva deciziei penale nr. 1485/A din 18 octombrie 2023, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II-a Penala in dosarul nr. 20691/3/2020 (892/2023).

Caseaza, in parte, decizia penala atacata, numai in ce priveste pe inculpatul Iorgulescu Gino – Mario si trimite cauza la rejudecare de catre instanta de apel, Curtea de Apel Bucuresti”, se arata in minuta sedintei de judecata a ICCJ.

Solutia data de ICCJ, de rejudecare a procesului la Curtea de Apel Bucuresti, ar putea fi nelegala, deoarece, potrivit Codului de Procedura Penala, nu este prevazuta pentru prevederea invocata de avocatii lui Mario Iorgulescu, pentru a-l scapa pe acesta de condamnare.

Astfel, aparatorii acestuia au invocat, pentru desfiintarea condamnarii primite de clientul lor, art. 438, punctul 7: „inculpatul a fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazuta de legea penala”.

Pentru aceasta invocare, exista doar doua solutii, potrivit specialistilor consultati de PRESShub: fie desfiintarea completa a sentintei Curtii de Apel Bucuresti, deci practic achitarea lui Maria Iorgulescu, fie respingerea recursului in casatie, respectiv mentinerea actualei condamnari.

„Nu poti schimba incadrarea in recurs in casatie. Iei situatia de fapt retinuta de Curtea de Apel. Ori daca s a retinut ca l-a omorat pe acel sofer cu intentie, fie ea si indirecta, este omor. Nu poti schimba incadrarea juridica fara sa modifici situatia de fapt. Instanta trebuia eventual sa il achite, nu sa dea rejudecare”, ne-a explicat un judecator sub protectia anonimatului.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: