Presshub: Romania nu vrea sa riste un conflict deschis cu China si evita orice fel de contact cu Taiwan

news

In ultimii ani, Romania a racit relatiile economice cu China, dar refuza sa incurajeze schimburile economice cu Taiwan de teama de a nu supara aceasta marea putere care refuza sa recunoasca statalitatea taiwaneza. Taiwan, cea mai dezvoltata democratie in regiunea Asia Pacific, este inca un subiect tabu pentru Bucuresti.

In perioada razboiului ruso-ucrainean, China s-a pozitionat impotriva ajutorului militar oferit Ucrainei de catre statele membre NATO , fara insa a inclina total balanta in favoarea Federatiei Ruse.

Pentru a intelege mai bine care a fost strategia statutului roman fata de China, PRESShub a invitat-o la un dialog pe Andreea Brinza, cercetatoarea specializata in politica externa a Chinei, vicepresedinte in cadrul RISAP (The Romanian Institute for the Study of the Asia-Pacific).

PRESShub Cat de coerenta a fost relatia Romaniei cu Chinei in ultimii cinci ani? Romania stie ce doreste din partea unei puteri precum China? Statul roman are o strategie fata de China?

Andreea Branza: Romania a fost destul de coerenta cu privire la China in ultimii 4 ani, urmand un trend de detasare. Acesta a fost vizibil cu precadere incepand cu 2019, cand Romania a fost primul stat din lume care a semnat un memorandum de intelegere cu SUA privind interzicerea echipamentelor Huawei (fara a mentiona explicit compania chineza) in retelele sale 5G, urmand in 2020 decizia de incheiere a negocierilor cu compania chineza CGN privind proiectul constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: