Presshub: Un primar colaborator al Securitatii candideaza pentru al optulea mandat. Este in functie de 30 de ani

politica

Dorinel Soare

Pe 1 februarie 2023, instanta suprema a decis ca Dorinel Soare, edil al comunei Niculesti din Dambovita, a colaborat cu Securitatea. Decizia este definitiva.

In ciuda verdictului, Dorinel Soare, care este vicepresedinte al PSD Dambovita, a anuntat ca va candida din nou, asta doar pentru ca nu indrazneste nimeni sa-l concureze.

Dorinel Soare (67 de ani) a fost recrutat de Securitate in 1975, pe vremea cand era elev la liceul din Buftea, potrivit actelor de la dosar.

A continuat colaborarea pana in 1989 si a dat mai multe note informative care au incalcat drepturile fundamentale ale omului. „paratul elev la Liceul din Buftea, a fost recrutat in calitate de colaborator de I.J. Ilfov, Serv. 1 pentru supravegherea informativa a elevilor din liceu.

Ulterior, in perioada efectuarii stagiului militar, a fost folosit in calitate de colaborator de Directia a 4 a, U.M. 0710/4 Bucuresti Contrainformatii pentru supravegherea informativa a soldatilor din unitatea sa, in perioada 1977-1978.

Dupa terminarea stagiului militar in 1978, angajandu-se la I.S.C.I.P. Peris, paratul a fost folosit ca informator de I.J.S. Ilfov in problema „Persoane Fara Antecedente Politice si Penale” in perioada 1978-1983.

Ulterior, avand in vedere transferul paratului la Baza de Achizitii, prestari servicii si desfacere Niculesti a fost inregistrat ca informator de I.J.S. Dambovita si predat in legatura sefului Postului de militie Niculesti fiind folosit in problema Persoane fara Antecedente Politice si Penale in perioada 1983-1989”, se arata in motivarea judecatorilor.

Citeste si: Instanta i-a anulat 10 diplome din 11 unui membru al comisiei pentru cercetarea abuzurilor. Raport Integritate pe bune

Notele informative ale primarului Soare

Astfel, in noiembrie 1983, Soare raporta Securitatii „ca la nivelul comunei Niculesti exista o stare de spirit necorespunzatoare in randul populatiei generata de faptul ca programul de distribuire a energiei electrice incepe la orele 19-21, perioada in care majoritatea populatiei revine la domiciliu dupa orele de lucru si astfel nu-si pot rezolva problemele necesare in gospodarie. Pe aceasta tema se aud si unele injurii la general. Majoritatea oamenilor apreciaza ca va fi necesar sa se stabileasca un program strict care sa fie publicat.”

Pe 10 februarie 1987, intr-o nota intocmita olograf si semnata cu nume conspirativ se mentioneaza: „ Va informez ca conform sarcinilor am fost de mai multe ori la domiciliul numitului R.G. cu scopul de a-mi confectiona o caciula, prilej de a discuta cu acesta. in discutii am facut referiri la familie si sanatate, dupa care am cautat sa discut cu acesta probleme legate de situatia interna si internationala, cat si de realizarile din tara noastra. Sus-numitul prin discutiile purtate a cautat sa-mi povesteasca ca la inceperea canalului Dunare -Marea Neagra a fost si el arestat politic si obligat la munca la acest canal, povestind ca a dus o viata foarte mizerabila si grea in acel timp, facand comparatie cu cei care executa pedepse in penitenciare in prezent, spunand ca multi o duc mai bine ca acasa”.

La data de 09.04.1988 sursa semnaleaza ca cel urmarit „evita sa faca discutii pe marginea unor evenimente interne sau internationale, nu pleaca de acasa, refuza anturajul si prietenia celor cu care vine in contact si este foarte contrariat ca C.A.P. Niculesti i-a luat din pamantul de folosinta din gradina”.

In noiembrie 1983, intr-o alta nota informativa se mentioneaza faptul ca o tehniciana in cadrul abatorului intocmeste rapoarte de sacrificare a porcilor, iar impreuna cu inca doua persoane supravegheaza macelarii, apoi impreuna cu contabila intocmesc acte astfel incat se creeaza plusuri in contabilitate, sustragand aproape zilnic cantitati ce variaza intre 5-10-15 kg de carne pe care ulterior le vinde.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: