Prestigioasa revista L’Equipe: „Kovesi are un bun caracter. Este dusman de moarte pentru PSD dupa ce trimis la inchisoare sute de politicieni”

politica

Laura Codruta Kovesi, procuror general al Parchetului European, este considerata „muza a luptei anticoruptie”, si o fosta” baschetbalista pasionata si cu bun caracter”, intr-un material publicat de prestigioasa publicatie de sport franceza L’Equipe.

Cu o minge portocalie in mana, ea ar fi putut sasi conduca echipa precum Celine Dumerc, si-ar fi executat adversarii precum  Isabelle Yacoubou si ar fi avut aura tenace a lui Sandrine Gruda, a fost comparata Kovesi de L’Equipe cu starurile sportului francez.

Insa, in anii 1990, Laura Codruta Kovesi a ales sa lase baschetul in urma si sa isi puna abilitatile in slujba sistemului judiciar. Romanca a urcat in ierarhia tarii sale, facandu-si un nume prin pozitia sa intransigenta impotriva alesilor corupti si a crimei organizate. In prezent, la 48 de ani, este sefa Parchetului European, cu sediul la Luxemburg, care are ca obiectiv crearea unui spatiu de justitie penala transfrontaliera in 22 de tari ale UE.

Scopul: recuperarea miliardelor de euro din fonduri europene, TVA si alte ajutoare care au fost luate in mod fraudulos.

Presa internationala mentioneaza intotdeauna trecutul sportiv al magistratului, o jucatoare neobosita de baschet de la varsta de 7 la 22 de ani. Performantele sale: o medalie de argint la turneul Euro de juniori din 1989, cand Romania a pierdut la limita (57-58) in fata Cehoslovaciei.

In varsta de 16 ani, Laura Codruta Lascu (numele de fata), care are un metru optzeci si unu si este un pivot antrenat, joaca la CSS Medias, campioana nationala la categoria ei. In mai 2020, cotidianul Gazeta Sporturilor a publicat un articol cu antrenorul ei de la tineret, Costel Tataru: „Era o adolescenta foarte determinata. Daca i-as cere sa repete un gest de o suta de ori, nu l-ar face de nouazeci si noua de ori, chiar daca m-as intoarce cu spatele.”

Activa de sase luni, procurorul-sef al Parchetului European a lansat deja peste 500 de anchete cu rezultate concrete: incarcerarea unui ministru croat, condamnarea unui primar slovac si o batalie castigatoare cu guvernul sloven.

Ea isi confirma reputatia de doamna de fier castigata in Romania ca sefa a procuraturii anticoruptie, cand a condamnat sute de politicieni si functionari publici, fiind deopotriva admirata de compatriotii sai si un dusman de moarte pentru Partidul Social Democrat, aflat la putere, care in cele din urma a imous sa fie demisa.

Baschetul este cel mai frumos sport”, a declarat Laura Codruta Kovesi la SportED Talks la inceputul anului 2020.

„Eram foarte activa, foarte energica, el m-a disciplinat, m-a invatat corectitudinea, dar si sa nu renunt niciodata pentru a obtine un rezultat, chiar si sub huiduieli. Sa accept ca antrenorul meu imi dadea sa fac doua ture cand ratam o aruncare libera… A fost pentru binele meu”, spunea Kovesi.

Coplesita de ritmul de pregatire, romanca s-a inscris apoi la Universitatea din Cluj, a renuntat la pasiunea initiala in al cincilea an de drept.

Mai mult despre:

Comentarii: