Prestigioasa The Economist subliniaza: „Maia Sandu, luptatoare anticoruptie”. Moldova a fost pe lista scurta pentru a fi desemnata „tara anului 2021”

politica

Republica Moldova s-a aflat pe lista scurta a prestigioasei reviste The Economist pentru desemnarea „tarii anului 2021”.  Premiul nu se acorda nici celei mai mari, nici celei mai bogate si nici celei mai fericite, ci celei care, in opinia jurnalistilor, si-a imbunatatit cel mai mult imaginea in 2021.

Moldova a fost nominalizata multumita eforturile anticoruptie derulate de presedintele Maia Sandu. „Republica Moldova, una dintre cele mai sarace tari din Europa, a fost mult timp un centru pentru spalarea banilor din Rusia. Dar la sfarsitul anului 2020 a ales-o ca presedinte pe Maia Sandu, o luptatoare impotriva coruptiei, iar in 2021 a incredintat partidului ei controlul in Parlament”, arata The Economist.

Castigatoare a fost insa Italia.

„Nu pentru maiestria fotbalistilor sai, care au castigat marele trofeu al Europei, si nici pentru vedetele sale, care au castigat concursul Eurovision, ci pentru politica sa. The Economist a criticat in repetate randuri Italia pentru ca si-a ales lideri precum Silvio Berlusconi, care ar fi putut urma cu folos indemnul cantecului castigator al Eurovisionului: ‘Taci si fa’. Din cauza guvernarii slabe, italienii erau mai saraci in 2019 decat erau in 2000. Cu toate acestea, in acest an, Italia s-a schimbat. Prin Mario Draghi a capatat un prim-ministru competent si respectat la nivel international. Pentru prima data, o larga majoritate a politicienilor sai au ingropat securea razboiului pentru a sustine un program de reforma profunda care ar trebui sa-i garanteze Italiei ca primeste fondurile la care are dreptul in cadrul Planului de Redresare post-pandemic al UE. Rata de vaccinare a Italiei impotriva COVID este printre cele mai ridicate din Europa. Iar dupa un an 2020 dificil, economia sa isi revine mai repede decat cea a Frantei sau a Germaniei”, arata The Economist, citata de Digi24.

Publicatia adauga ca exista pericolul ca aceasta infuzie neobisnuita de guvernare sensibila sa fie inversata, pentru ca daca Mario Draghi va vrea sa fie presedinte, o functie mai mult ceremoniala, ar putea fi succedat de un prim-ministru mai putin competent. „Dar este greu de negat ca Italia de astazi nu este un loc mai bun decat era in decembrie 2020. Pentru asta, o declaram tara anului (2021). Auguroni!” – incheie The Economist.

Printre castigatoarele din trecut s-au numarat Uzbekistan (pentru abolirea sclaviei), Columbia (pentru ca a facut pace) si Tunisia (pentru ca s-a deschis catre democratie). Anul acesta, mentioneaza publicatia, a fost unul dificil, mohorat si doar cateva „stele” au stralucit. Printre ele s-a numarat insa si Republica Moldova.

In 2021, Covid-19 a continuat sa raspandeasca nenorocirea, in timp ce vaccinurile concepute in mod atat de stralucit au fost distribuite in mod inegal si au aparut noi variante, cum ar fi Omicron. In multe tari, libertatile civile si normele democratice au fost erodate. Principalul lider al opozitiei din Rusia, Alexei Navalnii, a fost incarcerat. Sustinatorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul in SUA. Razboaiele civile au cuprins Etiopia si Myanmar. Cu toate acestea, in mijlocul intunericului, cateva tari au stralucit, scrie The Economist, citat de digi24.ro.

In micul stat Samoa, justitia a dezamorsat o criza constitutionala, a dat afara partidul aflat la putere de 33 de ani si un prim-ministru care pretindea ca a fost ales de Dumnezeu si a instalat un reformator, prima femeie care ocupa aceasta functie.

Zambia si-a recastigat democratia. In urma cu un an, tara era corupta si falimentara. In august, conducatorii sai au incercat sa fraudeze alegerile, dar populatia l-a votat pe Hakainde Hichilema, un om de afaceri liberal, cu o marja atat de mare, incat fraudarea votului a esuat. De atunci, Hichilema a incheiat un acord cu FMI, a promis ca va reduce subventiile risipitoare la combustibil si electricitate si a inceput sa investigheze coruptia.

Lituania a luptat si ea pentru valorile democratice si s-a dovedit o tara curajoasa. Daca acest stat baltic ar fi un oras, abia daca ar intra in top 40 din China, dupa populatie. Cu toate acestea, a sfidat guvernul de la Beijing, permitand Taiwanului sa deschida un birou de reprezentare in Vilnius, capitala Lituaniei. Pe de alta parte, Lituania a tinut piept unor regimuri autoritare. A oferit adapost disidentilor din Belarus si Rusia, inclusiv femeii care a castigat, probabil, cele mai recente alegeri prezidentiale din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Liderul autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a incercat sa se razbune fortand mii de refugiati „de import” sa treaca granita lituaniana. Lituania a raspuns ferm, dar ceva mai uman decat Polonia, pe care Belarusul a provocat-o in acelasi mod. „Dar chiar si asa, nu ea este castigatorul nostru”, mentioneaza The Economist.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: