Prestigiosul ISW: Rusia se pregateste sa destabilizeze Moldova pentru a impiedica aderarea la UE

externe

kremlin

Kremlinul se pregateste sa destabilizeze Republica Moldova, probabil ca parte a eforturilor de a impiedica integrarea sa in UE, printre alte obiective, a scris think tank-ul american Institute for the Study of War (ISW) in evaluarea sa din 28 ianuarie, relateaza The Kyiv Independent.

Tensiunile dintre Republica Moldova si Rusia au escaladat dupa invazia Moscovei in Ucraina, guvernul prooccidental al Republicii Moldova acuzand in mod repetat Kremlinul de incercari de destabilizare.

Alexei Polisciuk, directorul Departamentului pentru tarile Comunitatii Statelor Independente (CSI) din cadrul Ministerului rus de Externe, a afirmat intr-un interviu acordat la 28 ianuarie pentru agentia de presa de stat rusa TASS ca Moldova a inceput sa „rupa legaturile” cu organizatia CSI condusa de Rusia, in contextul in care circula zvonuri privind iesirea Moldovei din CSI pana la sfarsitul anului 2024.

CSI a fost infiintata in urma destramarii Uniunii Sovietice in 1991, iar in prezent grupeaza noua foste republici sovietice. Republica Moldova nu a parasit oficial CSI, dar si-a suspendat efectiv participarea la organizatie in 2022.

Polisciuk a sustinut ca parasirea CSI nu ar fi in beneficiul cetatenilor sau al economiei moldovenesti. El a mentionat, de asemenea, ca solutionarea problemei transnistrene in Republica Moldova se afla intr-o „criza profunda”, iar Rusia ar putea repara relatiile deteriorate dintre Moldova si Transnistria in calitate de „mediator si garant” in aceasta problema.

Transnistria este o regiune separatista recunoscuta la nivel international ca parte a Republicii Moldova. Trupele rusesti au ocupat Transnistria de la inceputul anilor 1990, cand Rusia a invadat regiunea sub pretextul protejarii etnicilor rusi.

Vicepremierul moldovean Oleg Serebrian a anuntat la 28 ianuarie la postul national de radio ca Moldova nu va reveni in procesul de negociere 5+2 privind Transnistria, care includea Rusia, deoarece invazia rusa in Ucraina continua.

In cadrul unei conferinte de presa din 29 ianuarie, Serebrian a declarat ca Republica Moldova este hotarata sa rezolve problema transnistreana „exclusiv” prin mijloace pasnice.

„Aceasta pozitie este sustinuta si de colegii nostri de la Kiev. Nu exista planuri de presiune militara sau de alt tip asupra Transnistriei”, a declarat oficialul.

Potrivit ISW, Rusia ar putea avea pretentii similare fata de Republica Moldova ca si fata de Ucraina, referindu-se la acuzatiile Rusiei privind „abandonarea” de catre Ucraina a acordurilor de la Minsk, folosite ca parte a justificarilor pentru invazie.

Intr-o evaluare anterioara, ISW a stabilit ca Rusia modeleaza incet spatiul informational cu scopul de a destabiliza Moldova si de a justifica orice campanie viitoare prin prezentarea Rusiei ca un protector al „vorbitorilor de limba rusa amenintati” din Moldova.

Aceasta abordare este aproape identica cu naratiunile construite de Rusia pentru a justifica invazia Ucrainei.

In ianuarie, mass-media de stat ruseasca a continuat sa-i incurajeze pe separatistii pro-rusi din Moldova, probabil in incercarea de a semana instabilitate politica si divizare, potrivit evaluarii ISW.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: