news

Pretul apartamentelor in Romania va creste cu 10% in acest an, anunta specialistii in imobiliare. Chiriile raman la fel

Specialistii in imobiliare estimeaza ca apartamentele cu doua sau trei camere vor ramane in topul preferintelor romanilor si anul acesta, majoritatea anticipand cresteri de pana la 10% pe acest segment, conform studiului „O radiografie a pietei imobiliare din 2021 si previziuni pentru 2022”, realizat de RE/MAX Romania.

Astfel, 68% dintre participantii la studiu prognozeaza cresteri de pana la 10% a preturilor pe segmentul apartamentelor de doua si trei camere, 15% considera ca evolutia preturilor va depasi 10%, iar un procent de 10% spun ca preturile vor stagna.

Casele se vor mentine in continuare pe pozitia a treia in topul locuintelor alese de romani, tendinta fiind vazuta ca o continuare fireasca a procentului de vanzari pe acest segment inregistrat in 2021.

Astfel, peste doua treimi dintre respondenti (62%) estimeaza cresteri de pana in 10% anul acesta, 18% cred ca preturile vor creste cu peste 10%, iar 14% considera ca acestea vor stagna. In contextul unui interes crescut pe acest segment, specialistii se asteapta la cresteri si in materie de teren intravilan, 48% estimand o evolutie de pana in 10% a preturilor.

„Trebuie sa mentionam ca studiul a fost realizat la finele anului trecut, iar estimarile specialistilor au fost bazate pe tendintele observate la acel moment. Se pare ca inceputul acestui an vine cu majorari accentuate, astfel ca pentru 2022 estimam cresteri de cel putin 10% sau chiar peste acest procent, pe segmentul mentionat”, a declarat Razvan Cuc, presedintele RE/MAX Romania, intr-un comunicat remis marti.

Pe de alta parte, specialistii in imobiliare nu prevad schimbari importante referitoare la preturile pentru spatii comerciale si cele office, ca urmare a adaptarii la contextul pandemic si noul mod de lucru. 43% dintre respondenti sunt de parere ca preturile la spatiile comerciale vor stagna, aceeasi tendinta fiind mentionata de 47% pentru spatiile office.

De asemenea, pe piata chiriilor pentru apartamente si garsoniere nu se vor remarca schimbari masive, intrucat marile centre universitare functioneaza din nou si in sistem offline, iar tendinta de lucru remote se indreapta mai degraba catre modul de lucru hibrid.

Astfel, majoritatea participantilor la sondaj (52%) considera ca anul 2022 va fi marcat de o stagnare a preturile chiriilor sau cresteri cu pana la 10% (23% dintre respondenti), tendinta explicata pe fondul cresterii preturilor la locuinte in orasele foarte dezvoltate.

Studiul mai semnaleaza ca, daca inainte de 2020 garsonierele erau o investitie tot mai populara, iar la debutul pandemiei atentia se centrase pe case si pe terenuri in afara oraselor, in ultimul an specialistii au remarcat ca apartamentele cu 2 sau cu 3 camere au fost cele mai cautate optiuni, urmate de casele din mediul urban.

Astfel, 52% dintre respondenti au declarat ca cele mai multe tranzactii pe segmentul vanzare – cumparare au fost anul trecut pentru apartamente cu 2 camere, 39% au vandut majoritar apartamente cu 3 camere, 21% case in oras, 16% garsoniere, 15% case in mediul rural, iar 12% terenuri intravilane.

Cei mai multi clienti au achizitionat un imobil prin venituri proprii in 2021, spun 61% dintre respondentii la studiu. 49% dintre specialisti spun ca principala sursa de finantare a majoritatii clientilor lor au fost creditele ipotecare/ imobiliare, 13% au mentionat creditul ipotecar, cu un avans mai mare de 15% si doar 4% credit co-garantat (de tipul prima casa).

Potrivit specialistilor, in ultimii cinci ani piata imobiliara s-a aflat pe un trend ascendent, care a depins in mare masura de dezvoltarea fiecarei zone/ oras. Astfel, 60% dintre respondentii la studiu au declarat ca piata imobiliara din orasul lor a crescut semnificativ datorita dezvoltarii infrastructurii, 37% spun ca domeniul real-estate a crescut cu 5-10%, fara a mentiona alti factori, iar 3% spun ca piata a scazut din cauza lipsei cererii sau a noilor proiecte.

Totodata, desi piata imobiliara este una in continua dezvoltare, raspunsurile participantilor la studiu arata faptul ca este necesara o educare a clientilor, in special pe partea de asteptari si cerinte. 44% dintre respondenti au adaugat ca se simte nevoia unei educatii imobiliare mai crescute a clientilor, 21% spun ca acestia sunt bine informati, iar 16% mentioneaza ca cerintele clientilor sunt mari, peste posibilitatile pietei.

Politica de creditare a bancilor are un impact semnificativ asupra evolutiei domeniului imobiliar. In acest sens, reprezentantii RE/MAX au discutat cu un reprezentant al Bancii Transilvania pentru a afla informatii despre evolutia creditarii imobiliare in Romania in ultimii ani, dar si pentru a vedea cum se anunta perioada urmatoare din acest punct de vedere.

La studiul RE/MAX au participat 214 de respondenti – specialisti in zona imobiliara – care isi desfasoara activitatea in opt de orase din tara (Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Oradea). Majoritatea activeaza in domeniu ca agenti imobiliari sau proprietari de agentie imobiliara.

In Romania, RE/MAX este cea mai mare retea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare numar de agenti imobiliari, avand, in prezent, peste 60 de francize si peste 750 de membri. Planul de extindere la nivel national al RE/MAX Romania vizeaza, pana in 2023, 110 birouri francizate si peste 1.000 de agenti imobiliari.

La nivel mondial, RE/MAX este lider in real-estate, fiind franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, infiintata in 1973 in Denver, are astazi peste 140.000 de agenti afiliati, in 8.300 de birouri, aflate in peste 110 de tari din intreaga lume. In Europa, RE/MAX este prezent in 40 de tari, cu peste.2200 birouri si 29.000 de agenti.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Aceasta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

21 de minute ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

53 de minute ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

2 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

3 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

2 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

3 ore ago