Pretul apartamentelor va creste in perioada urmatoare: „Bani pe piata sunt, intr-o piata galopant inflationista”

news

Exista riscul ca pretul apartamentelor sa creasca in perioada urmatoare, ca urmare a cererii mari din piata, dar si a faptului ca materialele de constructii s-au scumpit foarte mult si vor continua acest trend, a declarat, marti, Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, intr-o conferinta de presa.

„Exista acest risc, sa se mareasca preturile apartamentelor. Bani pe piata sunt, intr-o piata galopant inflationista. Evident ca unii vor dori sa investeasca in locuinte decat sa-si tina banii pe o dobanda 0 sau 1%. Pana la urma, piata va fi cea care va regla preturile”, a spus Erbasu.

El a aratat ca, in contextul in care materialele de constructii s-au scumpit foarte mult, este greu de crezut ca dezvoltatorii imobiliari vor reduce toate aceste costuri suplimentare din profitul lor.

„Pretul materialelor de constructii a simtit o crestere escaladata in ultimele trei-patru luni. (…) Costul construirii acestor apartamente creste si va creste in continuare. Va dau niste parametri la nivel european, ca sa va dati seama unde o sa ajungem. In Romania, acum doi-trei ani se construia, in medie, cu 400-500 euro pe metru patrat (mp), fara TVA. Acum deja s-a depasit in Romania 600 de euro pe mp”, a continuat reprezentantul constructorilor, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, in Polonia nu exista cost mai mic de 1.000 euro pe mp, iar in Belgia s-a depasit 2.000 de euro pe mp construit.

„In conditiile in care materialele sunt cam aceleasi, cam cu aceleasi preturi, forta de munca tinde si ea sa se apropie de preturile din Vest – sa zicem ca nu mai e de cinci-sase ori mai mica, e la jumatate fata de Vest – va dati seama ca in directia aia se duc costurile”, a mai spus omul de afaceri.

El a subliniat ca, totusi, preturile de vanzare a apartamentelor difera si in functie de zona, de cerere si oferta.

„Este adevarat ca profiturile investitorilor vor scadea, e normal. Nu vor mai fi de 50%, ci undeva la 20, poate si mai jos, vor deveni niste profituri rezonabile, dar nu pentru ca se vor ieftini apartamentele, ci pentru ca se vor mari costurile”, a conchis Erbasu.

Mai mult despre:

Comentarii: