externe

Pretul aurului ar putea continua sa urce, dar analistii se asteapta ca argintul sa devina vedeta in scurt timp

Scumpirea record al aurului ar putea continua, in special in contextul in care investitorii se pregatesc pentru reducerea ratelor dobanzilor, insa analistii spun ca argintul pare sa fie bine plasat pentru a eclipsa metalul galben in a doua jumatate a anului, relateaza CNBC.

Luni, pretul spot al aurului a crescut usor pana la 2.178 de dolari pe uncie.

Intre timp, pretul spot al argintului a fost vazut in crestere cu 0,2%, la 24,36 dolari pe uncie. Pretul, care a crescut cu peste 5% saptamana trecuta, s-a stabilit joi la cel mai ridicat nivel de la sfarsitul lunii decembrie.

Preturile metalelor pretioase au crescut in ultimele saptamani, pe fondul asteptarilor de reducere a dobanzilor din SUA. Presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat joi ca inflatia nu este „departe” de nivelul la care trebuie sa fie pentru ca banca centrala sa inceapa sa reduca ratele.

Aurul, care este considerat de obicei un „refugiu sigur” in perioadele de incertitudine financiara, s-a scumpit in ciuda ratelor ridicate ale dobanzilor si a dolarului american relativ puternic.

„Daca va uitati la corelatiile aurului, ceea ce puteti vedea este ca, de fapt, in ciuda naratiunii ca este un activ defensiv, in realitate oscileaza intre cele doua. Uneori poate avea o performanta in concordanta cu riscul, iar alteori impotriva riscului”, a declarat vineri Marcus Garvey, seful strategiei pentru marfuri la grupul de servicii financiare Macquarie.

Garvey a declarat ca datele privind locurile de munca si inflatia din SUA pe termen scurt ar putea determina daca preturile aurului, pe care le-a descris ca fiind „incredibil de rezistente” pana acum, vor ajunge pana la 2.300 de dolari sau vor scadea inapoi la aproximativ 2.100 de dolari.

Preturile aurului si argintului au prezentat in mod traditional o corelatie pozitiva puternica, desi argintul a fost uneori descris ca fiind „varul mai sarac” al aurului.

Cererea globala de argint se asteapta sa ajunga la 1,2 miliarde de uncii in 2024, atingand al doilea cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, se precizeaza intr-o analiza a Silver Institute.

Institutul, o asociatie internationala non-profit compusa din diversi membri din intreaga industrie a argintului, a anuntat ca se asteapta ca argintul sa aiba un „an extraordinar”, in special in ceea ce priveste cererea.

Argintul este utilizat in principal in scopuri industriale si este folosit la fabricarea automobilelor, a panourilor solare, a bijuteriilor si a produselor electronice.

„Iata ce se intampla de obicei cu argintul: se misca odata cu aurul, dar se misca mai tarziu”, a declarat Randy Smallwood, CEO al Wheaton Precious Metals.

„Aurul va urca mai intai si apoi veti vedea cum argintul va decola rapid. Iar argintul are intotdeauna performante superioare. Doar ca intarzie”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

2 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

48 de minute ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

4 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

6 ore ago