Pretul gazelor a crescut brusc luni cu 30% in Europa. Rusia a oprit livrarile prin gazoductul Nord Stream

pagina verde

Pretul gazelor in Europa a urcat luni cu 30%, dupa ce Rusia a anuntat ca livrarile prin gazoductul Nord Stream raman oprite pe termen nelimitat, sporind temerile privind perturbarile si rationalizarea gazelor iarna aceasta in UE, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Luni dimineata, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preturile de referinta pentru gazul natural in Europa, cotatiile au urcat la 272 euro pentru un Megawatt ora (MWh). Cotatiile pentru luna viitoare au urcat cu 23%, ajungand la 256 euro pentru un Megawatt ora.

Unii analisti se asteapta la mentinerea preturilor ridicate la gaze in septembrie, dupa inceperea lucrarilor de mentenanta la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia. In primavara, cotatiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

Sambata, Rusia ar fi trebui sa reia fluxurile prin gazoductul Nord Stream dar nu a respectat termenul limita, din cauza unor scurgeri de ulei detectate in timpul lucrarilor de mentenanta la unica statie de comprimare aflata inca in functiune. Decizia a coincis cu anuntul G7 (principalele tari industrializate din lume) privind un plan care vizeaza implementarea unui plafon global de pret pentru produsele petroliere si titeiul provenit din Rusia, plafon care ar urma sa intre in vigoare din luna decembrie. Separat, Uniunea Europeana analizeaza mai mult optiuni pentru impunerea unei limite de pret la energie.

„Este dificil transportul gazelor si devine din ce in ce mai dificila inlocuirea gazelor care nu vin din Rusia”, a apreciat Jacob Mandel, analist la Aurora Energy Research.

Costurile record ale energiei au fortat deja industriile mari consumatoare, cum ar fi producatorii de ingrasaminte si aluminiu, sa-si reduca productia, si au determinat guvernele UE sa pompeze miliarde de euro in scheme de sprijinire a gospodariilor.

In 9 septembrie este programata reuniunea ministrilor Energiei din UE pentru a discuta masuri la nivelul blocului comunitar ca raspuns la cresterea preturilor gazelor si electricitatii, care afecteaza industria Europei si majoreaza facturile gospodariilor, dupa ce Rusia a redus livrarile de gaze.

Duminica, cancelarul Olaf Scholz a declarat ca Germania, cea mai mare economie din UE si cel mai mare consumator european de gaze, se pregateste pentru o oprire totala a livrarilor de gaze.

In cursa pentru livrari alternative de gaze, Germania a instalat terminale de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a primi in continuare gaze, si vrea sa construiasca facilitati LNG permanente.

Norvegia, un producator de gaze important din Europa, pompeaza o cantitate mai mare pe pietele europene.

„E clar ca se poate face mai mult pentru inlocuirea gazelor rusesti cu importuri de GNL, dar cand se va raci vremea si cererea va creste in Europa si Asia, nu vor exista probabil cantitati suficiente de GNL pe care Europa sa le poata importa”, a avertizat Mandel.

Deja se constata o inasprire pe piata globala a GNL, in urma redresarii economiilor dupa pandemie, chiar inainte ca razboiul din Ucraina sa sporeasca dificultatile de pe piata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: