Pretul gazelor a crescut in Europa cu 24% dupa ce Rusia a taiat livrarile catre Polonia si Bulgaria

pagina verde

gaze rusesti, import, Spania, crestere

Preturile de referinta la gazele naturale in Europa au crescut miercuri, dupa ce Rusia a oprit livrarile in Polonia si Bulgaria, escaladand astfel tensiunile regionale si avertizand continentul ca este decisa in privinta reducerii aprovizionarii, pe fondul divergentelor privind plata combustibilului, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.

La Bursa de la Amsterdam, cotatiile futures la gaze au urcat cu 24%, pana la 127,50 de euro pentru un Megawatt-ora, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut tarilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, dupa invadarea Ucrainei, sa implementeze o schema in cadrul careia isi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plati in euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmand ca aceste fonduri sa fie convertite in ruble rusesti.

Decizia Moscovei de a opri livrarile de gaze in Polonia si Bulgaria indica folosirea energiei ca arma, in contextul extinderii conflictului dincolo de granitele Ucrainei.

„Orice cumparator care respinge fara ezitare noua procedura de plata se confrunta cu un risc extrem de real de oprire a livrarilor”, a apreciat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

Decizia va duce la majorarea cererii de gaze, deoarece Polonia si Bulgaria vor trebui sa cumpere gaze pentru a inlocui livrarile rusesti, apreciaza analistii de la Jefferies Group LLC.

Atentia analistilor se indreapta acum spre alte capitalele europene, in special in Germania si Italia, care sunt importatori majori de gaze rusesti. Inca nu a venit o reactie de la Berlin, in timp ce Guvernul de la Roma a precizat ca monitorizeaza situatia, au declarat surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Platile pentru gazele livrate luna aceasta – care sunt afectate de solicitarea lui Putin – sunt scadente la finalul lui aprilie si mai, iar liderii europeni incearca sa gaseasca cel mai bun raspuns.

Oprirea livrarilor de gaze rusesti in Polonia si Bulgaria ar trebui sa aiba „un impact fizic modest” asupra echilibrului pietei gazelor din nord-vestul Europei, sustin analistii de la Goldman Sachs Group Inc. Totusi, decizia ridica miza pentru UE „daca noul sistem de plata a gazelor incalca sanctiunile si, prin urmare, va pastra ridicata volatilitatea pe piata”, avertizeaza analistii.

Vremea calduroasa din Europa din luna aceasta a redus de asemenea necesitatea unor livrari urgente de gaze, desi cumparatorii incep acum sa-si umple depozitele pentru iarna urmatoare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: