Pretul gazelor naturale in Europa se prabuseste. S-a incheiat in sfarsit criza energetica?

externe

tratat, energie, UE, renuntare, schimbari climatice

Indicele olandez TTF de referinta pentru preturile europene ale gazelor naturale a inregistrat o scadere semnificativa in februarie 2024, coborand sub 25 EUR/megawatt-ora (MWh), atingand niveluri care nu au mai fost observate in timpul verii si marcand o scadere abrupta de peste 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, relateaza Euronews.

Aceasta tendinta descendenta este influentata de o combinatie de factori climatici si economici, inclusiv temperaturi mai ridicate decat media in intreaga emisfera nordica si o scadere notabila a cererii de gaze naturale, atat la nivel industrial, cat si casnic.

O iarna blanda, in special in Franta si Germania, care se confrunta cu a patra cea mai calda iarna din ultimii 34 de ani, a contribuit la scaderea cererii de incalzire.

In prezent, nivelurile de stocare a gazelor naturale in Europa se afla la noi maxime sezoniere in ultimii cinci ani, rezervele de gaze ale UE fiind de 65,9%, cele ale Germaniei de 71,56%, ale Italiei de 60,3% si ale Frantei de 51,3%, potrivit datelor din inventarul agregat al depozitelor de gaze (AGSI) al Gas Infrastructure Europe (GIE).

O incetinire globala a activitatilor de productie incepand cu anul 2022 a avut un impact semnificativ asupra cererii industriale de gaze, in special in Europa.

Un alt factor-cheie in recenta scadere brusca a preturilor gazelor naturale in Europa a fost performanta puternica a surselor de energie regenerabila si a productiei de energie nucleara.

Analistii de la Goldman Sachs, Samantha Dart si Daniel Moreno, si-au redus recent prognoza privind pretul gazelor naturale TTF de la 41 E/MWh la 31 E/MWh, afirmand ca excesul de oferta de gaze la nivel mondial asteptat in aceasta perioada ar putea fi atat de semnificativ incat Europa ar putea fi nevoita sa ofere stimulente pentru a reduce oferta si a preveni congestionarea depozitelor in vara anului viitor.

Cu toate acestea, in ciuda nivelurilor confortabile de stocare de la sfarsitul iernii, ei sustin ca Europa nu si-a rezolvat criza energetica. Acestia considera ca trebuie sa mai treaca inca o iarna inainte ca riscul unor varfuri extreme ale preturilor la gaze sa se diminueze.

Cresterea ofertei de GNL nu a compensat complet pierderile de importuri rusesti. In consecinta, preturile europene la gaze naturale raman sensibile la intreruperile de aprovizionare sau la varfurile de cerere, in special in timpul iernii.

Incepand cu 2025, se va inregistra o crestere notabila a ofertei globale de GNL, ceea ce va duce la o situatie de supraoferta pe piata si, ulterior, la scaderea preturilor europene la gaze si GNL, in special in perioada 2026-2028.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: