Pretul petrolului va creste cu 50% daca Rusia invadeaza Ucraina. Analist SUA: „Economia globala va fi radical afectata”

analize

Petrolul va ajunge „cu siguranta” la 120 de dolari pe baril, iar economia globala va fi „radical afectata” daca Rusia invadeaza Ucraina, a anuntat analistul David Roche la CNBC. Contractele pentru petrolul cu livrare in aprilie se tranzactionau miercuri in usoara scadere, la aproximativ 90,50 dolari pe baril.

Moscova a negat ca planuieste sa invadeze Ucraina vecina, dar a mutat la granita aproximativ 130.000 de soldati, tancuri, rachete si chiar provizii de sange proaspat. Kremlinul cere ca Ucrainei sa nu i se permita niciodata sa devina membra a aliantei militare NATO si a mai spus ca doreste ca organizatia sa isi reduca prezenta in Europa de Est.

Vorbind la emisiunea „Squawk Box Europe” de la CNBC, Roche s-a referit la incertitudinea cu privire la urmatorii pasi ai Rusiei ca fiind „fantoma din camera” – una cu potentialul de a perturba masiv pietele globale.

„Cred ca, daca ar avea loc o invazie in Ucraina si ar exista sanctiuni care sa impiedice fie accesul Rusiei la mecanismele de schimb valutar, la sistemele de comunicatii bancare si asa mai departe, fie sa o impiedice sa isi exporte produsele de baza, fie petrol, fie gaze sau carbune, cred ca in acel moment veti vedea cu siguranta pretul petrolului la 120 de dolari [pe baril]”, a spus el.

Contractele pentru petrol cu livrare in aprilie se tranzactionau miercuri in usoara scadere, la aproximativ 90,50 dolari pe baril, insa pretul petrolului a inregistrat cresteri constante de la inceputul anului, cand se tranzactiona sub 80 de dolari pe baril.

Duminica, consilierul pentru securitate nationala de la Casa Alba, Jake Sullivan, a avertizat ca o invazie ar putea avea loc „in orice zi”.

Chiar si fara a lua in considerare impactul potential asupra pretului petrolului, Roche a prezis ca o invazie rusa in Ucraina ar avea consecinte economice de anvergura. El a avertizat ca multi jucatori de pe piata subestimeaza potentialele ramificatii ale crizei ruso-ucrainene.

„Parerea mea este ca majoritatea investitorilor il trateaza pe domnul Putin ca pe o muzica de fundal, lucru cu care sunt sigur ca domnul Putin nu ar fi de acord”, a declarat el pentru CNBC.

Roche a sustinut ca, daca Putin face „ceva dramatic in legatura cu Ucraina”, este posibil ca SUA si aliatii sai sa impuna sanctiuni dure impotriva Rusiei, iar pietele europene de actiuni si perspectivele economiei globale vor fi „radical modificate”.

Congresmenii americani au anuntat ca sunt in curs de a elabora „mama tuturor sanctiunilor” impotriva Rusiei ca metoda de aparare a Ucrainei, care ar fi „paralizanta pentru economia [rusa]”. Ministrii britanici si germani au avertizat, de asemenea, ca vor exista consecinte economice pentru Moscova daca aceasta va intreprinde orice actiune agresiva impotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, expertii au sugerat ca Rusia este dispusa sa suporte „prejudicii financiare reale” si un razboi total pentru a-si atinge obiectivele politice in Ucraina.

Intr-un sondaj efectuat la sfarsitul lunii ianuarie in randul a 5.529 de persoane din sapte state membre ale UE, Consiliul European pentru Relatii Externe a constatat ca majoritatea persoanelor din toate tarile intervievate credeau ca Rusia va invada Ucraina. De asemenea, majoritatea participantilor au declarat ca sunt de parere ca NATO si UE ar trebui sa vina in apararea Ucrainei in cazul in care Rusia invadeaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: