Preturile de productie din Germania scad intr-un ritm record

externe

supermarket

Preturile de productie din Germania au scazut intr-un ritm fara precedent in septembrie. Producatorii de produse comerciale – de la cartofi la electricitate – au cerut in medie un pret cu 14,7% mai mic decat in anul precedent, dupa cum a anuntat Oficiul Federal de Statistica, relateaza Der Spiegel.

„Aceasta a fost cea mai accentuata scadere fata de aceeasi luna a anului trecut de cand a inceput sondajul in 1949”, a precizat acesta. Economistii se asteptau doar la un declin de 14,2%, dupa o scadere de 12,6% in august. Din august pana in septembrie, preturile de productie au scazut in mod surprinzator cu 0,2 la suta.

Evolutia este o veste buna pentru consumatori, deoarece permit sa se traga concluzii timpurii cu privire la evolutia preturilor de consum.

Rata inflatiei a ajuns recent la 4,5 la suta, cea mai mica rata de la inceputul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, in februarie 2022. Experti precum economistul-sef al ING, Carsten Brzeski, se asteapta ca rata inflatiei sa scada la aproximativ trei procente pana la sfarsitul anului.

„Germania face progrese clare in combaterea inflatiei”, spune Sebastian Dullien , directorul stiintific al Institutului pentru Macroeconomie si Cercetare Economica (IMK) din cadrul Fundatiei Hans Bockler, despre ultimele cifre. „Evolutia actuala este, de asemenea, un alt indiciu ca interpretarea inflatiei actuale ca o crestere a preturilor declansata de socurile externe de pret, in special in domeniul energiei, a fost corecta”, a mai spus el.

Preturile cu ridicata sunt in scadere mai accentuata ca niciodata de la pandemie. Totusi: „Evolutia se datoreaza in special unui efect de baza datorat nivelului foarte ridicat al preturilor din anul precedent”, au explicat statisticienii. In august si septembrie 2022, ca urmare a razboiului din Ucraina, preturile de productie au crescut mai puternic ca niciodata de la inceputul sondajului (plus 45,8%).

Dullien avertizeaza, de asemenea, impotriva supraestimarii efectului preturilor de productie asupra inflatiei: Potrivit cercetatorului, o scadere reala a preturilor de consum „nu este de asteptat, deoarece acestea au de obicei o evolutie mai lenta decat preturile de productie”. La acestea se adauga riscurile reprezentate de razboiul din Orientul Mijlociu. „Daca statele producatoare de petrol din regiune se implica in conflict, ar putea avea loc un nou soc al pretului petrolului, ceea ce ar duce la o noua crestere a preturilor”.

Preturile producatorilor au fost diminuate in principal de energie, care a costat cu 35,3% mai putin in septembrie decat in aceeasi luna a anului trecut. Pretul energiei electrice a scazut cu 46,2%. Gazele naturale s-au ieftinit cu 36,9 la suta.

Alimentele, pe de alta parte, au costat cu 5,5 la suta mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut. Pretul zaharului a crescut in mod deosebit de puternic (plus 84,7 la suta). Cartofii prelucrati au costat cu 28,5 la suta mai mult. Produsele din fructe si legume au fost cu 17,2 la suta mai scumpe decat anul trecut, iar inghetata a costat cu 18,5 la suta mai mult.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: