„Prevederile constitutionale sunt clare”. PSD va esua penibil, nu are cum sa-l acuze pe Iohannis de inalta tradare

politica

PSD are nevoie de votul a doua treimi din Parlament ​pentru a-l putea acuza pe presedintele Klaus Iohannis de inalta tradare, iar competenta de judecata apartine instantei supreme, explica la RFI senatoarea PNL Alina Gorghiu, care califica anuntatul lui Liviu Dragnea pe aceasta tema drept o diversiune.

Alina Gorghiu comenteaza intentia PSD de a-l acuza pe presedintele Klaus Iohannis de inalta tradare, dupa ce seful statului a spus ca Romania nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului UE: „Mi se pare o diversiune. Tonul acesta antieuropean si antidemocratic folosit aseara de majoritatea parlamentara PSD-ALDE (…) imi arata ca problema politica centrala este legiferarea acestei amnistii si gratieri, iar atacurile la adresa presedintelui Klaus Iohannis trebuie privite strict ca o diversiune”.

Conform lui Gorghiu, prevederile constitutionale referitoare la acuzarea presedintelui de inalta tradare sunt foarte clare.

„Sa fim seriosi, Constitutia este foarte clara cu privire la inalta tradare si sunt vorbe pe care al treilea om in stat, cel care ocupa efemer functia de presedinte al Camerei Deputatilor nu le poate arunca asa, de parca nu ar avea greutate. Ii rog pe toti cei care au auzit aceasta declaratie a lui Liviu Dragnea de ieri sa se uite la Constitutie, la articolul 96, care prevede intreaga procedura pentru realizarea, concretizarea acestui demers, ca sa inteleaga ca este doar o diversiune”, declara senatoarea PNL, citata de news.ro.

Alina Gorghiu explica si procedura in cazul inaltei tradari.

„In plen, Camera Deputatilor si Senat, intr-o sedinta comuna, cu cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor pot hotari aceasta acuzare a presedintelui pentru inalta tradare (…). Competenta de judecata pe o asemenea sesizare apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie, deci ne-a ferit Constitutia de judecati in Parlament, din punctul acesta de vedere. Parlamentul in plenul sau, repet, cu doua treimi, ceea ce Dragnea nu a avut nici la momentul la care a intrat in Parlament cu tot cu ALDE, apai acum. Parlamentul doar poate hotari punerea sub acuzare a presedintelui. Aceasta punere sub acuzare trebuie adusa la cunostinta presedintelui Romaniei neintarziat, pentru a putea da explicatii cu privire la faptele care i se imputa de catre Parlament si competenta de judecata pe acest aspect apartine instantei supreme, ICCJ, presedintele fiind considerat, potrivit Constitutiei, demis de drept de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare”, afirma ea.

Liderul PSD le-a cerut, duminica, social-democratilor Mircea Draghici si Florin Iordache, ca, dupa Anul Nou, sa depuna plangere pentru inalta tradare impotriva presedintelui Klaus Iohannis care a sustinut ca nu suntem pregatiti pentru a prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: