Prezenta la vot in Iran a atins un minim istoric pe fondul nemultumirilor populatiei. Ayatollahul Ali Khamenei reactioneaza furios

externe

iran

Prezenta la vot pentru alegerile parlamentare din Iran, considerate un test al legitimitatii regimului religios, pare sa fi atins un minim istoric de aproximativ 41%, potrivit unor rapoarte neoficiale citate sambata de presa de stat, relateaza CNBC.

Alegerile au avut loc dupa protestele antiguvernamentale din 2022-23, care s-au transformat in unele dintre cele mai grave tulburari politice din Iran de la revolutia islamica din 1979 si au coincis cu o frustrare tot mai mare legata de problemele economice ale tarii afectate de sanctiuni.

Rezultatele partiale pareau sa arate ca adeptii liniei dure sunt gata sa isi pastreze controlul asupra parlamentului, in timp ce moderatii si conservatorii au stat departe de alegerile de vineri, iar reformistii au spus ca nu au fost nici libere, nici corecte, deoarece a fost in principal o competitie intre adeptii liniei dure si conservatorii loiali idealurilor revolutionare islamice.

Mohammad Khatami, primul presedinte reformist al Iranului, s-a numarat printre criticii care nu au votat vineri.

Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace, incarcerata si militanta pentru drepturile femeilor, a calificat alegerile drept o „impostura”, intr-o declaratie transmisa de familia sa catre Reuters.

Agentia de stiri de stat IRNA a declarat ca rapoartele neoficiale au estimat participarea la vot la peste 25 de milioane de persoane, adica aproximativ 41% din alegatorii eligibili.

Ziarul Hamshahri a numit prezenta la urne „o palma de 25 de milioane” pentru apelurile la boicotarea alegerilor, intr-un titlu de pe prima pagina, alaturi de o reprezentare a unui buletin de vot care il loveste peste fata pe presedintele american Joe Biden.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, i-a acuzat pe „dusmanii” Iranului – un termen pe care il foloseste in mod normal pentru Statele Unite si Israel – ca incearca sa creeze disperare in randul alegatorilor iranieni.

„Majoritatea tacuta” a fost titlul de pe prima pagina in Ham Mihan, un ziar pro-reforma, care a estimat prezenta la vot la aproximativ 40%.

Prezenta la vot in Iran a scazut la 42,5% la alegerile parlamentare din 2020, de la aproximativ 62% in 2016.

Peste 15.000 de candidati au candidat vineri pentru cele 290 de locuri din parlament. Scrutinul a fost ingemanat cu un vot pentru Adunarea Expertilor, un organism influent cu 88 de locuri, care are sarcina de a-l alege pe succesorul lui Khamenei, in varsta de 84 de ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: