Pricopie si-a depus candidatura la Presedintie, dar fara semnaturi de sustinere: „In nicio tara membra a Uniunii Europene nu sunt solicitate atat de multe semnaturi de sustinere precum in Romania”

Rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a anuntat, sambata seara, ca a decis, ”dupa o matura chibzuinta” sa isi depuna candidatura pentru alegerile prezidentiale. ”Dosarul meu de candidatura nu este insotit de liste de semnaturi deoarece in nicio tara membra a Uniunii Europene nu sunt solicitate atat de multe semnaturi de sustinere precum in Romania”, a precizat el.
”Dragi romani, dupa o matura chibzuinta am decis sa-mi depun in aceasta seara candidatura pentru alegerile prezidentiale”, a aratat Remus Pricopie, sambata seara, intr-o postare pe Facebook.
El a adaugat ca sunt necesare cateva precizari.
”Dosarul meu de candidatura nu este insotit de liste de semnaturi deoarece in nicio tara membra a Uniunii Europene nu sunt solicitate atat de multe semnaturi de sustinere precum in Romania. De exemplu, in Bulgaria un candidat independent se poate inscrie cu doar 2.500 de semnaturi. In Austria este nevoie de 6.000 de semnaturi pentru a fi inscris in cursa prezidentiala. In plus, intreaga dezbatere din ultimele zile privind modalitatile potential oneroase de a strange 200.000 de semnaturi de sustinere dovedeste ca nu este o cerinta democratica. De asemenea, nu trebuie sa uitam faptul ca, inclusiv la alegerile prezidentiale de anul trecut, au fost mai multi candidati care nu au obtinut nici macar o zecime de voturi din numarul de semnaturi depuse la inscriere. Atunci, care mai este rostul acestor semnaturi de sustinere, ce dovedesc ele? In aceste conditii, consider ca prevederea din legea electorala de a avea o lista de 200.000 sustinatori, impusa acum doua decenii, nu este in conformitate cu spiritul Constitutiei Romaniei”, a sustinut el.
Rectorul SNSPA a adaugat ca, in opinia sa, candidaturile depusa nu contribuie la iesirea din criza politica in care se afla Romania.
”Cu toate ca exista un numar semnificativ de candidaturi pentru alegerile prezidentiale, ele nu contribuie, in opinia mea, la iesirea din criza politica in care ne aflam, dimpotriva, o adancesc. Candidatii partidelor politice se afla sub cota de incredere a partidelor care i-au propus, iar cei asa-zis «independenti» nu sunt in masura sa aduca un suflu nou, care sa refaca legatura de incredere intre clasa politica si societate. Candidatura mea este o oferta lansata societatii romanesti de a avea un presedinte al viitorului, cinstit si puternic, matur si echilibrat, care poate incheia criza profunda de incredere pe care o traversam”, a afirmat el.
Potrivit lui Pricopie, invalidarea candidaturii lui Calin Georgescu ”nu inseamna ca incercarile Rusiei de a-si aduce omul sau la conducerea tarii au incetat”. ”Vor cauta noi «Calin Georgescu» si sper din suflet sa nu-si gaseasca sustinatori in randul conducatorilor Romaniei. Iar singura garantie autentica este de a avea un presedinte patriot”, a adaugat el.
”Romania are nevoie de un Presedinte al Republicii care nu trebuie sa fie oscilant ori ezitant in apararea orientarii euro-atlantice a tarii noastre. Nu trebuie sa cadem in capcana unei false alegeri intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, ci trebuie sa avem usi deschise la Washington, Bruxelles, Berlin, Paris, Londra, Roma, Madrid, Viena, Ankara, Varsovia sau Atena. Romania are nevoie de un presedinte care sa refaca demnitatea functiei prezidentiale. Avem nevoie de un sef de stat respectat, care sa poata discuta direct cu liderii lumii, dar si cu intelectualii si elitele culturale ale tarii, cu muncitorii, tinerii, varstnicii, inginerii sau agricultorii din tara si din diaspora. Un Presedinte al Republicii asupra caruia nu planeaza acuzatii de imbogatire oneroasa sau traseism politic va avea credibilitatea necesara pentru a lucra cu adevarat in interesul Romaniei”, a continuat Pricopie.
In opinia sa, Romania are nevoie de un presedinte ”democrat si pacificator”.
”Presedintele Republicii trebuie sa colaboreze loial si eficient cu toate institutiile fundamentale ale statului, Guvernul, Parlamentul sau Banca Nationala, dar si cu Academia Romana, universitatile, institutiile de cultura, societatea civila, mass-media, mediul de afaceri si sindicatele, in interesul dezvoltarii tarii. In acelasi timp, noul presedinte trebuie sa-i reuneasca pe romani, fiindca in acest moment suntem atat de dezbinati! Lupta mea nu a fost si nu este impotriva votantilor lui Calin Georgescu, vazut de acestia ca o solutie de criza impotriva actualei clasei politice, ci impotriva unui personaj politic care dorea sa ne arunce tara in bezna politica a trecutului si sa urmeze interesele lui Vladimir Putin. Natiunea trebuie unificata si pacificata, iar aceasta trebuie sa fie prima si cea mai importanta sarcina a noului Presedinte al Republicii”, a argumentat el.
In plus, Pricopie considera ca Romania are nevoie de un presedinte cu ”realizari profesionale autentice”.
”Doar un om care a muncit din greu pentru tot ceea ce a realizat in viata stie sa aprecieze efortul si sacrificiile pe care trebuie sa le faci pentru a avea succes”, a mai afirmat rectorul SNSPA.
De asemenea, a aratat Pricopie, Romania are nevoie de un ”presedinte empatic si solidar cu natiunea”, ”un exemplu de cumpatare si modestie, de bun simt si respect pentru ceilalti”, de un ”presedinte vizionar, care respecta trecutul insa lupta pentru pregatirea tarii astfel incat viitorul sa nu ne gaseasca nepregatiti”.
”Dragi romani, uneori, in viata, trebuie sa alegi calea grea si complicata pentru a realiza lucruri importante pentru Tara pe care toti trebuie sa o slujim cu credinta, devotament si sacrificiu. In vremuri atat de periculoase, sunt convins ca pot fi o alegere potrivita pentru a fi Presedintele Republicii, de aceea m-am angajat direct si fara ezitare in sarcina istorica de a face Romania Puternica!”, a conchis Remus Pricopie.
Reactia BEC
”Biroul Electoral Central pentru alegerea Presedintelui Romaniei din anul 2025 (BEC) informeaza ca, in data de 15.03.2025, a fost depusa propunerea de candidatura independenta a domnului Remus Pricopie pentru functia de Presedinte al Romaniei. Odata cu propunerea de candidatura a fost transmis spre analiza si semnul electoral pe care domnul Remus Pricopie doreste sa il utilizeze in cadrul alegerilor prezidentiale. In conformitate cu prevederile art. 29 alin. (2) si art. 30 alin. (6) din Legea nr. 370/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Biroul Electoral Central urmeaza sa analizeze si sa se pronunte cu privire la indeplinirea conditiilor de legalitate pentru inregistrarea candidaturii si a semnului electoral”, a transmis BEC.