Pricopie: „Solicit BEC sa verifice cu maxima rigurozitate legalitatea semnaturilor depuse”. Suspecteaza doi candidati ca nu sunt in regula

Rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Remus Pricopie, solicita Biroului Electoral Central sa verifice cu ‘maxima rigurozitate legalitatea’ semnaturilor depuse de candidatii independenti si sa documenteze in mod transparent modul in care acestea au fost obtinute.
Rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, atrage atentia asupra ‘dificultatilor si potentialelor vulnerabilitati’ legislative legate de strangerea celor 200.000 de semnaturi necesare pentru inscrierea unui candidat independent in alegerile prezidentiale.
‘Avand in vedere prevederile legale care impun candidatilor la alegerile prezidentiale depunerea unei liste de sustinatori, cuprinzand cel putin 200.000 de semnaturi (Legea 370/2004, art. 27), consider necesar sa ridic public o intrebare esentiala: Este cu adevarat posibil ca cei doi candidati independenti, Nicusor Dan si Calin Georgescu, sa stranga acest numar impresionant de semnaturi, in mod legal, fara o structura organizatorica si fara resurse financiare transparente?’, afirma rectorul.
In opinia sa, subiectul colectarii celor 200.000 de semnaturi in cazul candidatilor independenti se afla intr-o ‘zona neclara’, in principal din cauza unor ‘lacune’ legislative, dar si a modului in care acest dosar de candidatura al unui candidat este verificat, in raport cu reglementarile in vigoare.
Potrivit rectorului, desi Biroul Electoral Central (BEC) ‘nu dispune de instrumente legale foarte puternice’ pentru a actiona in aceasta privinta, are totusi posibilitatea, dar si responsabilitatea de a efectua o analiza ‘aprofundata’ a legalitatii demersului de strangere de semnaturi.
‘Solicit BEC sa verifice cu maxima rigurozitate legalitatea semnaturilor depuse si sa documenteze in mod transparent modul in care acestea au fost obtinute. O astfel de verificare este esentiala pentru a asigura respectarea principiilor democratice si a preveni orice posibila incercare de frauda sau manipulare a procesului electoral. Este imperativ ca autoritatile competente sa isi indeplineasca atributiile cu responsabilitate si sa ofere cetatenilor garantia unui proces electoral corect si echitabil.
Totodata, atat Nicusor Dan, cat si Calin Georgescu, au obligatia de a depune toate documentele care sa ateste in mod clar si verificabil modul in care au fost colectate cele 200.000 de semnaturi necesare pentru validarea candidaturii lor. Transparenta acestui proces nu este doar o cerinta legala, ci si o necesitate democratica, menita sa elimine orice suspiciune de nereguli sau influente netransparente’, a conchis Pricopie.