Prietenie mare intre Budapesta si Moscova. Lavrov: „Apreciez sincer relatiile noastre, le vom dezvolta prin toate mijloacele posibile”

externe

Rusia se asteapta sa isi dezvolte relatia „strategica” pe care o are cu Ungaria, in ciuda sanctiunilor adoptate de Uniunea Europeana impotriva Moscovei, a declarat joi seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„Apreciez sincer relatiile noastre. Discutiile noastre de azi au confirmat natura lor durabila si strategica. Si le vom dezvolta prin toate mijloacele posibile”, a declarat Lavrov intr-o conferinta de presa comuna, la Moscova, cu omologul sau ungar Peter Szijjarto.

Rusia nu va permite ca sanctiunile europene „sa interfereze in cooperarea noastra si vom cauta solutii pentru ca aceasta cooperare sa devina in toate domeniile impermeabila la aceste capricii si incercari de pedepsire”, a adaugat el.

De asemenea, seful diplomatiei ruse a spus ca Moscova „va analiza” posibilitatea de a livra gaz suplimentar Ungariei in acest an.

„Astazi, colegii nostri au exprimat interesul guvernului ungar pentru o noua achizitie de gaz natural in acest an. Aceasta cerere va fi imediat transmisa si analizata”, a declarat Lavrov in conferinta de presa cu Szijjarto.

Ungaria, membra a Uniunii Europene, a mentinut relatii stranse cu Rusia de la inceputul invaziei din Ucraina si s-a opus planurilor UE de a reduce dependenta de importurile de petrol si gaz din Rusia.

Seful diplomatiei ungare s-a deplasat joi la Moscova pentru a discuta despre achizitia a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz natural, conform partidului FIDESZ al premierului ungar Viktor Orban.

Szijjarto urmeaza de asemenea sa discute si cu vicepremierul rus Alexander Novak, omul forte al sectorului energetic rus.

Vizita survine la o zi dupa prezentarea de catre Bruxelles a unui plan care urmareste diminuarea cu 15% a cererii europene de gaz pentru a surmonta prabusirea livrarilor rusesti si pentru a reduce dependenta de Moscova.

Ungaria, tara din Europa Centrala fara acces la mare, importa din Rusia 65% din petrol si 80% din gaz si este ingrijorata de riscul unei penurii, astfel ca saptamana trecuta a decretat „stare de urgenta”.

Viktor Orban, care a condamnat ofensiva rusa impotriva Ucrainei, are o pozitie ambigua fata de Rusia.

El a votat sanctiunile alaturi de partenerii sai din UE, insa a blocat timp de mai multe saptamani un plan de embargou asupra petrolului rus, spunand ca ar fi vorba despre o „bomba atomica” lansata asupra economiei sale, inainte de a obtine o scutire pentru petrolul transportat prin conducte.

De atunci, Orban blameaza neincetat politica de sanctiuni, spunand ca aceasta deterioreaza situatia din Ungaria.

UE „si-a tras un glont in plamani”, a spus el vineri, facand apel la liderii UE sa schimbe directia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: