Prietenul lui Ciolacu, Negoita, prins in dosarul DNA al lui Radoi. Ce a primit Negoita pentru a nu desfiinta chioscurile lui Radoi din statiile de pe raza Sectorului 3

politica

Liderul sindical Ion Radoi a intervenit direct la primarii Robert Negoiță și Cristian Popescu Piedone pentru a bloca demolarea spațiilor comerciale de la metrou. Negoita i-a cerut lui Ion Radoi ca angajatii Metrorex sa se inscrie in noul sau partid – Bucuresti 2020, in timp ce Piedone a avut avut alte pretentii: i-a cerut lui Radoi jumatate din spatiile comerciale de la statia Izvor din Sectorul 5, conform rechizitoriului din dosarul in care Radoi este acuzat de santaj.

”Nu procedăm ca la Sectorul 2, dar ce e cu pericol de la ISU, pe ISU acolo nu… Doamne ferește, se întâmplă ceva, mă duc ca Piedone în pârnaie și nu…. am copii de crescut”, i-a transmis primarul Sectorului 3, Robert Negoita, lui Ion Radoi, potrivit procurorilor DNA, citati de news.ro. La Sectorul 2, primarul USR Radu Mihaiu se implicase direct in actiunea de desfiintare a spatiilor comerciale de la metrou aflate in raza sectorului sau.

”Relația dintre Robert Negoiță și Rădoi Ion este una privilegiată și co-interesată, în condițiile în care în anul 2020 Rădoi Ion i-a acordat sprijin politic acestuia pentru candidatura la funcția de primar al sectorului 3, din partea Alinței Pro-Romania și Partidul București 2020, iar unul dintre angajații Metrorex și membru de sindicat (Sebeșan Mircea) a fost pe lista de consilieri locali ai Alianței, la Sector 3, devenind ulterior consilier local”, arata procurorii DNA.

Pentru a negocia cu Robert Negoita, Ion Radoi a apelat și la sprijinul lui Mihai Nițu, angajat al Metrorex pe funcția de ”instructor depou”. In paralel, Nitu era președintele consiliului de administrație al firmei SC ADPB SA din subordinea Primăriei Sector 3, membru de sindicat și vicepreședinte al Partidului Bucuresti 2020, ”acesta fiind persoana de legătură a liderului de sindicat cu Primarului sector 3 Robert Negoiță”, arata rechizitoriul DNA.

Dupa discutiile cu Radoi, primarul Robert Negoita a împiedicat desființarea spațiilor comerciale de la Metrou. In schimbul acestei susțineri, Ion Radoi pune umarul la dezvoltarea noului partid lansat de Robert Negoita. Astfel, soferul lui Ion Radoi si familia concubinei sale devin membri ai formatiunii politice Bucuresti 2020.

”Având asigurări de la primarul sectorului 3 Negoiță Robert, cum că nu va proceda la demolarea spațiilor comerciale de la metrou, deși multe din acestea nu aveau autorizații de construcție definitive și nici autorizații de funcționare, inculpații Rădoi Ion și Minea Elena Claudia se arată dispuși să-i acorde sprijin politic lui Robert Negoiță, prin înscrierea în partidul București 2020 a unor persoane de încredere – Nițu Ionu (șoferul liderului de sindicat, angajat IT Metrorex), familia concubinei Minea Elena Claudia, toți comercianții de la Sector 3”, arata procurorii DNA.

In urma cu exact un an, Marcel Ciolacu si-a anuntat sustinerea fata de Robert Negoita, spunand ca-i este „prieten” si afirmandu-si dorinta  ca acesta sa se intoarca PSD.

Citeste si: Crapa Firea! „Tradatorul” Negoita s-a intalnit cu toti sefii PSD la carciuma: Ciolacu, Grindeanu si Tudose

In timp ce Robert Negoita cerea sprijin politic de la sindicat, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, pe atunci aflat in libertate, avea pretentii financiare.

La finalul lunii mai 2021, intr-o discutie telefonica, Piedone l-a asigurat pe Radoi că nu demoleaza spatiile comerciale, asa cum i-a cerut Metrorex. ”Am dat înapoi toate astea! Eu nu intru, nu intervin până nu am dispoziția primarului general! Momentan e liniște, da?….Eu am dat decât somații, dar nu dispoziție!”, i-a transmis primarul Sectorului 5 liderului de sindicat. In aceeasi discutie, Piedone i-a pretins lui Ion Rădoi, fara ocolisuri, să-i dea ”jumătate din spațiile comerciale de la Izvor”, urmând ca în schimb să amâne sau să refuze emiterea dispozițiilor de demolare a spațiilor de la Metrou aflate pe raza sectorului 5 (stațiile Izvor, Eroilor, Eroii Revoluției). Ion Rădoi a fost de acord cu propunerea primarului Sector 5, ”plusând”, spunându-i că ”o jumătate de stație întreagă îi dă”, arata procurorii DNA.

In final, dupa ce procurorii au inceput perchezitiile in dosar, Primaria Sectorului 5 a aprobat desfiintarea construcțiilor din incinta stațiilor Izvor și Eroilor.

Pe 26 martie 2021, circulatia metroului din Capitala a fost blocata de un ”protest spontan” al unor reprezentanti ai sindicatului USLM desfasurat in statia Piata Unirii. Acestia au coborat in tunel, pe calea de rulare, si au impiedicat pornirea trenurilor de pasageri.

In luna aprilie, procurorii DNA au anuntat trimiterea in judecata a presedintelui Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.), Ion Radoi, pentru folosirea influentei sau autoritatii avand ca scop obtinerea de foloase necuvenite si santaj, in dosarul care vizeaza exploatarea nelegala a spatiilor comerciale de la metrou. In perioada 2018 – 2021, invocand existenta unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL – controlata de Radoi – ar fi refuzat sa predea spatiile comerciale, continuand exploatarea nelegala a acestora si obtinerea de venituri care se ridica la peste 10 milioane de lei. In 2021, Ion Radoi l-ar fi constrans pe ministrul Transporturilor sa acorde in continuare firmei sindicatului drepturile de a folosi spatiile comerciale ocupate in mod abuziv, prin organizarea unui protest ilegal.

”Constrangerea ar fi fost exercitata prin amenintari cu intreruperea circulatiei metroului, prin initierea si organizarea unui protest ilegal/ a unei greve ilegale, toate acestea pentru a-l determina pe ministru (care avea dreptul legal de a acorda imputernicire reprezentantilor statului in AGA), sa dispuna sau sa accepte prelungirea/acordarea dreptului de a folosi in continuare spatiile de catre SINDOMET (printr-un nou contract de asociere sau prin tolerarea situatiei din perioada anterioara 2018-2021)”, preciza DNA.

Comentarii: