Prim-procuror Parchetul Militar: „Actele de agresiune exacerbate nu s-au justificat”. Cati jandarmi sunt in vizorul Parchetului

news

Prim-procurorul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, Ionel Corbu, a declarat miercuri, referindu-se la interventia jandarmilor la protestul de vineri, ca „sub nicio forma actele de agresiune exacerbate nu se justificau, atata vreme cat existau multiple modalitati de estompare”.

Procurorul a anuntat ca Parchetul Militar a primit de la Jandarmeria Romana o mare parte din documentele solicitate cu privire la interventia de vineri, respectiv planul de actiune, planul de interventie si jurnalul actiunilor operative.

Intrebat daca din planul de actiune rezulta ce informatii aveau jandarmii si de ce au fost violenti in interventia lor, Ionel Corbu a spus: „Exista elemente si indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau sa se desfasoare sau sa aiba loc, insa, in opinia mea, sub nicio forma actele de agresiune exacerbate nu se justificau, atata vreme cat existau multiple modalitati de estompare a unor demersuri, care au degenerat sau care urmau sa degenereze”.

El a precizat ca Parchetul nu a primit documente cu privire la cantitatea de gaze folosita de jandarmi la protest.

„Deocamdata, nu avem date si elemente cu privire la concentratia gazelor utilizate si compozitia acestora”, a precizat procurorul, citat de Agerpres.

De asemenea, Ionel Corbu a spus ca peste 160 de militari jandarmi au participat la interventia din Piata Victoriei

„La acest moment, din vizualizarea documentelor pe care le avem sunt peste 160 de militari jandarmi. Vorbesc de militari jandarmi care au participat la activitatea de interventie. Atat am reusit sa sintetizam din documente”, a mai adaugat acesta.

Intrebat daca din documentele prezentate pana acum de Jandarmerie exista dovezi ca s-a impus acea interventie in forta, prim-procurorul a spus ca sunt elemente care sa dovedeasca aploarea evenimentelor, dar, dupa parerea sa, “sub nicio forma actele de agresiune exacerbate nu se justifica”.

“In mare parte, da, exista elemente si indicii doveditoare privitor la amploare evenimentelor ce urmau sa se desfasoare, insa, in opinia mea, sub nicio forma actele de agresiune exacerbate nu se justifica atata vreme cat existau multiple modalitati de estompare a unor demersuri care au degenerat sau care urmau sa degenereze”, a mai explicat acesta.

Pana miercuri dimineata s-au inregistrat 192 de plangeri penale contra violentei folosite de jandarmi vineri seara, a mai mentionat Corbu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: