externe

Prima actiune a Moscovei fata de aderarea Finlandei a NATO. Infiinteaza noi baze militare: „12 unitati si divizii militare vor fi infiintate in Districtul Militar de Vest”

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a declarat vineri ca Moscova va crea noi baze militare in vestul Rusiei ca raspuns la extinderea NATO.

„Pana la sfarsitul anului, 12 unitati si divizii militare vor fi infiintate in Districtul Militar de Vest”, a declarat Soigu in cadrul unei reuniuni, citat de France Presse.

Armata se asteapta sa primeasca peste doua mii de unitati de echipamente militare si arme, a adaugat Soigu.

Presedintele rus Vladimir Putin a trimis trupe in Ucraina pro-occidentala la 24 februarie, provocand o unda de soc in intreaga lume.

Campania militara a Moscovei a zguduit Suedia si Finlanda care – dupa decenii de nealiniere militara – au decis sa solicite aderarea la NATO in ciuda avertismentelor Kremlinului.

Occidentalii nu pot lovi Rusia cu sanctiuni economice „nebunesti” si, in acelasi timp, sa se asteapta ca Rusia sa garanteze aprovizionarea cu alimente, a declarat joi fostul presedinte Dmitri Medvedev.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat in aceeasi zi Moscova, la o sedinta a Consiliului de Securitate al ONU gazduita de Statele Unite, ca a luat ostatica „aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni si a milioane de alte persoane din intreaga lume”.

„Tara noastra este pregatita sa isi asume toate obligatiile”, a reactionat Medvedev. Dar asteapta, de asemenea, ajutorul partenerilor sai comerciali”, a declarat pe Telegram actualul vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

„In caz contrar, nu are sens: pe de o parte ne pun sanctiuni nebunesti si pe de alta parte ne cer sa asiguram aprovizionarea cu alimente. Nu merge asa, nu suntem idioti”, a adaugat fostul presedinte rus (2008-2012).

Rusia si Ucraina asigura 30% din aprovizionarea cu alimente a planetei.

Statele Unite si Rusia s-au invinuit joi pentru agravarea insecuritatii alimentare in intreaga lume, Washingtonul solicitand Moscovei sa permita deblocarea exporturilor de cereale ucrainene in porturile de la Marea Neagra.

„Nu mai blocati porturile Marii Negre! Permiteti libera circulatie a navelor, trenurilor si camioanelor care transporta alimente in afara Ucrainei”, a spus Antony Blinken.”Nu mai amenintati cu suspendarea exporturilor de alimente si ingrasaminte catre tarile care va critica razboiul de agresiune”, a adaugat el.

Denuntand dorinta occidentala „de a face Rusia sa isi asume vina pentru toate problemele lumii”, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a respins in bloc acuzatiile occidentale in ansamblu. Criza alimentara din lume exista de mult timp, iar cauzele sale fundamentale provin dintr-o spirala inflationista” alimentata de costurile in crestere ale asigurarilor, fluxurilor logistice dificile si „speculatiilor pe pietele occidentale”, a spus diplomatul rus.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Recent Posts

„Tehnologie de varf” ruseasca: peste jumatate dintre cipurile pentru computer produse de compania ruseasca Baikal Electronics sunt defecte din fabricatie

Mai mult de jumatate din procesoarele fabricate de cel mai mare producator rusesc de componente…

28 de minute ago

Cine l-a „razgandit” pe premier? Marcel Ciolacu anunta ca supermarketurile nu vor fi inchise in weekend: „Din toate semnalele primite, rezulta clar ca nu e oportun”

In deschiderea sedintei de guvern de astazi, premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca marile lanturi…

41 de minute ago

Candidatul republican Mark Robinson, sustinut de Trump pentru postul de guvernator in Carolina de Nord, afirma ca tehnologia de televiziune „vine de la Satana”

In timpul unui discurs tinut in fata membrilor Partidului Republican din Lee County, Florida, Mark…

O oră ago

Un jandarm din Bihor, lovit de un individ cu o doza de bere in cap, va primi de la acesta daune morale in valoare de 5.000 de euro

Un barbat din Butani, judetul Bihor, a fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la…

2 ore ago