Prima intalnire a presedintelui chinez Xi Jinping cu un antreprenor strain din ultimii trei ani: Bill Gates este „un vechi prieten”

externe

Presedintele chinez Xi Jinping l-a numit pe Bill Gates „un vechi prieten” si spera ca vor putea coopera intr-un mod din care sa beneficieze atat China, cat si Statele Unite, potrivit Reuters.

Intr-o intalnire la casa de oaspeti Diaoyutai din Beijing, unde liderii Chinei au primit in mod traditional vizitatori straini de rang inalt, Xi Jinping a spus ca este foarte bucuros sa-l vada pe cofondatorul Microsoft si filantropul Bill Gates dupa trei ani si ca acesta a fost primul „prieten american” pe care l-a intalnit anul acesta.

„Adesea spun ca temelia relatiilor dintre SUA si China sunt oamenii lor. Imi pun sperantele in poporul american. In situatia globala actuala, putem desfasura diverse activitati benefice celor doua tari si popoare, activitati de care sa beneficieze umanitatea in ansamblu”, a spus Xi Jinping intr-un videoclip publicat de postul de stat CCTV.

Gates, care a sosit miercuri la Beijing, s-a declarat „onorat” sa aiba sansa de a-l intalni pe presedinte. „Intotdeauna am avut conversatii grozave si vom avea o multime de subiecte importante de discutat astazi… este foarte interesant sa ma intorc aici.”

Intr-o postare pe blogul sau personal, Gates a spus ca el si Xi Jinping au discutat despre provocarile globale de sanatate si dezvoltare, cum ar fi inechitatea in sanatate si schimbarile climatice.

Xi a incetat sa calatoreasca in strainatate timp de aproape trei ani, deoarece China si-a inchis granitele in timpul pandemiei de coronavirus, iar intalnirile sale internationale de la redeschidere au fost in mare parte cu alti lideri de stat.

O serie de directori executivi au vizitat China de la redeschiderea acesteia la inceputul acestui an, dar cei mai multi s-au intalnit cu ministrii guvernului.

Gates a demisionat din consiliul Microsoft in 2020 pentru a se concentra pe filantropie in domeniile sanatatii globale, educatiei si schimbarilor climatice.

Ultima intalnire dintre cei doi a avut loc in 2015, cand s-au intalnit in marja forumului Boao din provincia Hainan. La inceputul anului 2020, Xi i-a scris lui Gates multumindu-i lui si Fundatiei Bill & Melinda Gates pentru ca au promis asistenta Chinei, inclusiv 5 milioane de dolari pentru lupta sa impotriva COVID-19.

Xi Jinping si Bill Gates au discutat, de asemenea, despre dezvoltarea globala a inteligentei artificiale (AI) si a spus ca saluta firmele americane, inclusiv Microsoft, care aduc tehnologia AI in China, au declarat doua surse familiare cu discutiile.

Una dintre surse a spus ca s-a discutat si despre dezvoltarea afacerilor Microsoft in China.
Starea de spirit a comunitatii de afaceri straine fata de China a devenit mai prudenta pe masura ce tensiunile dintre China si SUA s-au intensificat, iar China se concentreaza mai mult asupra securitatii nationale.

Vizita lui Gates are loc inaintea unei calatorii indelungate in China a secretarului de stat american Antony Blinken, menita sa stabilizeze relatiile dintre cele mai mari doua economii ale lumii si rivali strategici. Blinken a avut miercuri o convorbire tensionata cu ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, in timpul careia Qin a cerut Statelor Unite sa inceteze sa se amestece in afacerile sale si sa-i prejudicieze securitatea.

In timpul intalnirii cu Gates, Xi Jinping a spus ca Beijingul nu va urma vechea cale a unei „tari puternice care cauta hegemonie”, ci va lucra cu alte tari pentru a obtine o dezvoltare comuna, potrivit ziarul People’s Daily. China acuza adesea Statele Unite ca urmaresc sa-si impuna hegemonia.

Pe langa intalnirea cu presedintele, Gates a tinut un discurs la Institutul pentru Cercetare Globala in Domeniul Medicamentelor despre necesitatea de a folosi tehnologia pentru a rezolva provocarile globale de sanatate in timpul vizitei sale.

Fundatia Bill & Melinda Gates si autoritatile locale din Beijing, care au fondat institutul cu Universitatea Tsinghua, s-au angajat, de asemenea, sa furnizeze fiecare 50 de milioane de dolari pentru a consolida capacitatea institutului de cercetare farmaceutica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: