Prima intalnire intre Blinken (SUA) si Lavrov (Rusia) de la izbucnirea razboiului. Mesaj taios transmis direct lui Lavrov: „SUA vor sprijini Ucraina atat timp cat va fi nevoie pentru a pune capat razboiului”

externe

Secretarul de stat american Antony Blinken si ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut joi o scurta discutie in cadrul unei reuniuni a diplomatilor de rang inalt din cadrul Grupului celor 20 de natiuni, prima intalnire la nivel inalt din ultimele luni intre cele doua tari.

Oficialii americani au declarat ca Blinken si Lavrov au discutat timp de aproximativ 10 minute in marja conferintei G-20 de la New Delhi. Scurta intalnire a avut loc in conditiile in care relatiile dintre Washington si Moscova s-au prabusit, in timp ce tensiunile legate de razboiul dintre Rusia si Ucraina au crescut vertiginos, mentioneaza Associated Press.

Un oficial american de rang inalt a declarat ca Blinken a folosit discutia pentru a-i prezenta trei puncte lui Lavrov: ca SUA vor sprijini Ucraina in conflict atat timp cat va fi nevoie pentru a pune capat razboiului, ca Rusia ar trebui sa revina asupra deciziei de a suspenda participarea la noul tratat nuclear START si ca Moscova ar trebui sa il elibereze pe americanul retinut Paul Whelan.

Oficialul, care a vorbit cu reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat ca Blinken i-a „dezmintit” lui Lavrov orice idee pe care ar putea-o avea ca sprijinul SUA pentru Ucraina se clatina.

Oficialul a refuzat sa caracterizeze raspunsul lui Lavrov, dar a spus ca Blinken nu a avut impresia ca va exista vreo schimbare in comportamentul Rusiei pe termen scurt.

Rusia nu a avut niciun comentariu imediat cu privire la continutul conversatiei, dar purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat ca Blinken a cerut sa vorbeasca cu Lavrov.

A fost primul lor contact din vara anului trecut, cand Blinken l-a sunat pe Lavrov la telefon in legatura cu o propunere a SUA ca Rusia sa-i elibereze pe Whelan si pe Brittney Griner, vedeta WNBA detinuta anterior. Griner a fost eliberata ulterior in cadrul unui schimb cu traficantul de arme rus incarcerat Viktor Bout, dar Whelan ramane detinut in Rusia dupa ce a fost acuzat de spionaj.

Ultima data cand Blinken si Lavrov s-au intalnit personal a fost la Geneva, in Elvetia, in ianuarie 2022, in ajunul invaziei Rusiei. La acea intalnire, Blinken l-a avertizat pe Lavrov cu privire la consecintele pe care le va suporta Rusia daca va continua cu operatiunea militara planificata, dar a incercat, de asemenea, sa abordeze unele plangeri pe care presedintele rus Vladimir Putin le-a facut cu privire la SUA si NATO.

Aceste discutii s-au dovedit a fi neconcludente, deoarece Rusia a mers mai departe cu planurile sale de a invada, iar Blinken a anulat apoi o intalnire ulterioara programata cu Lavrov, care era stabilita pentru doar doua zile inainte ca Moscova sa invadeze in cele din urma, la 24 februarie 2022.

Cei doi barbati au participat impreuna la mai multe conferinte internationale de cand a inceput razboiul, in special la ultima reuniune a ministrilor de externe din cadrul G-20 de la Bali, Indonezia, anul trecut, dar nu s-au mai intalnit fata in fata pana joi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: