Prima manipulare grosolana a Gabrielei Firea, din postura de primar nou-ales al Bucurestiului

politica

Nici n-a apucat sa-si ia in primire scaunul de primar al Bucurestiului, ca doamna Firea s-a si pus pe facut promisiuni. Prima din pomelnic: transport gratuit pentru toti bucurestenii, pe mijloacele de transport in comun de suprafata, detinute de RATB.

E clar, lumea nu are cum sa nu se bucure la auzul unui asemenea anunt. Primul gand al omului de rand este ca ii vor mai ramane in buzunar 50 de lei lunar, exact cat costa un abonament RATB pe toate liniile de transport.

Ce nu apuca sa prinda cetateanul de rand este raspunsul la intrebarea „Cat costa aceasta gratuitate?”. Oamenii ar trebui sa stie ca a calatori fara bani pe RATB nu este echivalent cu gratuitatea, la fel cum nici a primi caldura la juma’ de pret de la RADET nu e normal.

RATB, ca regie autonoma, se hraneste din bani proprii si din sume alocate de la bugetul general al primariei. Acest buget consolidat al capitalei este format, in principal, din taxele si impozitele platite de locuitorii Bucurestiului, precum si din plata altor impozite locale, platite, de detinatorii de afaceri. Sa nu uitam aici nici imprumuturile contractate de primarie.

Cand ne bucuram ca vom circula gratuit cu autobuzul prin Bucuresti, trebuie sa ne gandim ca RATB va deconta calatoriile noastre, asa-zis gratuite, de la bugetul local, buget format, dupa cum am spus, din banii proveniti din buzunarele contribuabililor.

Luna de luna, toate abonamentele si calatoriile vor fi „stivuite” frumos de RATB si, la sfarsit, se va merge la doamna Firea pentru decont. Aceasta va plati sumele din banii care, poate, ar fi putut merge catre investitii prioritare, cum ar fi, de pilda, demararea constructiei unor noi linii de metrou.

Ca transportul sa fie cu adevarat gratuit, ar trebui ca doamna Firea sa mearga acasa la domnul Pandele, sa sparga pusculita din submarin si, lunar, sa vina sa plateasca RATB-ului cheltuielile suportate cu calatoriile bucurestenilor. Nu uitati ca la aceasta ora, si RADET este intr-o criza profunda din cauza ca administratia Oprescu nu a platit de ani buni subventia catre regie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: