Prima modificare importanta la Codul Penal. Comisia Iordache tocmai a creat cadrul pentru legile care ii vor salva pe infractorii de top

news

Comisia speciala pentru modificarea legilor justitiei, condusa de deputatul Florin Iordache, a adoptat deja joi, in mai putin de o ora, mai multe amendamente, astfel ca, in cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale se aplica legea mai favorabila in integralitate, neputandu-se combina prevederi din legi succesive.

“In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila in integralitate, neputandu-se combina prevederi din legi succesive”, se arata intr-un amendament propus de Uniunea Nationala a Judecatorilor si preluat de PSD, ALDE si PNL, scrie news.ro.

O alta modificare adoptata de Comisie spune ca legea penala mai favorabila se aplica luandu-se in calcul urmatoarele criterii:

a) se verifica continutul infractiunii si limitele de pedeapsa. Daca in urma acestei verificari se constata ca limitele de pedeapsa pentru infractiunea stabilita, urmare a acestei verificari, sunt mai favorabile intr-o lege, aceasta va fi considerata lege penala mai favorabila.

b) se verifica circumstantele de agravare si atenuare a raspunderii precum si modul de contopire al pedepselor in caz de concurs de infractiuni sau de stabilire a starii de recidiva. Daca in urma acestor verificari pedeapsa rezultanta este mai usoara potrivit uneia dintre legile comparate, aceasta va fi considerata lege penala mai favorabila.

c) se verifica termenele de prescriptie. Daca potrivit uneia dintre legi raspunderea penala este prescrisa, aceasta va fi considerata lege penala mai favorabila.

De asemenea, “in cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, limitele de pedeapsa aplicabile sunt cele din legea mai favorabila precum si termenele si conditiile de prescriptie din legea penala mai favorabila”.

Totodata, s-a decis ca fapta este savarsita cu intentie cand faptuitorul: a) prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte. Ori de cate ori legea penala prevede ca pentru a putea fi infractiune se impune savarsirea faptei intr-un anume scop, infractiunea trebuie sa fie savarsita cu intentie directa, care sa rezulte in mod neindoielnic, din circumstantele concrete ale cauzei”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: