news

Prima nava militara cumparata din UK va ajunge in Romania pe 19 decembrie. In privinta submarinelor, discutii informale cu Franta

Surse din MApN anunta ca prima dintre cele doua nave vanatoare de mine, achizitionate de la Marea Britanie, va ajunge in Romania pe 19 decembrie.

Cele doua vanatoare de mine, achizitionate de la Marea Britanie, reprezinta o capabilitate de care Romania avea mare nevoie. Prima nava ajunge in tara noastra in 19 decembrie, imediat urmand sa intre in serviciul Fortelor Navale. A doua nava va ajunge in Romania in primul semestru al anului viitor, au precizat sursele.

In privinta achizitiei de tancuri Abrams, saptamana aceasta vor fi semnate procedurile pentru demararea programului de achizitie GtoG pentru 54 de tancuri si 12 derivate, plus pachete de mentenanta, munitie, instruire personal.

Programul, in valoare de 1,7 miliarde USD, se va desfasura pe o perioada de 3 ani.

Modernizarea celor trei nave purtatoare de rachete va incepe in 2024, cand vor fi schimbate sistemele de propulsie si vor fi instalate la bord sisteme de rachete NSM (naval strike missile).

In privinta achizitiei de submarine, sunt discutii informale cu partenerii francezi privind principalele elemente ale programului de achizitii.

In acest moment, in Romania sunt peste 5.000 de militari aliati si din tari partenere. Romania participa cu peste 900 de militari in misiuni sub egida NATO, UE, ONU.

In 2025, Romania va asigura comanda operatiei UE EUFOR ALTHEA cu un general al Armatei Romaniei, aceasta fiind o dovada a recunoasterii profesionalismului militarilor romani de catre aliati, au precizat sursele.

Urmareste-ne si pe:
Bogdan Constantinescu

Share
Published by
Bogdan Constantinescu

Recent Posts

Este oficial: Rusia a declansat un razboi electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei, afectand semnalele GPS din Moldova din Dobrogea

Rusia a declansat un razboi electronic nu doar in partea de nord a continentului, vizand…

8 minute ago

„Nu voi mai bea niciodata apa de la robinet”. Zeci de persoane din Marea Britanie s-au imbolnavit dupa ce au baut apa contaminata cu un mic parazit

Cel putin 46 de persoane din Brixham (Marea Britanie) si zone invecinate au fost confirmate…

5 minute ago

Ceata densa si vechimea elicopterului – principalele cauze ale accidentului in care a murit presedintele iranian. Implicarea Mossad – total exclusa

Presedintele si ministrul de externe al Iranului au fost oficial declarati morti, dupa ce agentiile…

2 ore ago

Pregatiri pentru prezidentiale, Ciuca isi lanseaza cartea “Un ostas in slujba tarii”: „De cand ma stiu mi-a placut sa pescuiesc”

Presedintele PNL a anuntat, luni, pe site-ul personal, ca in luna iunie isi va lansa…

19 minute ago

Ryanair anunta ca isi scumpeste din nou biletele. Compania se asteapta la un profit de 2 miliarde de euro in 2024

Compania aeriana irlandeza Ryanair a raportat luni o crestere cu 34% a profitului anual, la…

26 de minute ago

Premierul estonian: „Antrenarea soldatilor cu instructori NATO in Ucraina nu duce la escaladarea razboiului”

Temerile aliatilor NATO ca trimiterea de trupe in Ucraina pentru instruirea soldatilor din aceasta tara…

O oră ago