politica

Prima reactie a lui Nicusor Dan dupa ce BEC a blocat USR-PLUS la alegeri. Ce se va intampla la europarlamentare?

Biroul Electoral Central (BEC) a respins joi inregistrarea „2020 USR+PLUS” ca alianta electorala, pe motiv ca nici Dan Barna, nici Dacian Ciolos nu figureaza in Registrul partidelor drept presedinti ai formatiunilor pe care le reprezinta.

In cazul USR, reprezentantul mentionat in Registrul partidelor este Nicusor Dan, iar in cazul PLUS, Raluca Denes. Potrivit motivarii BEC, au fost depuse cereri din partea Ralucai Danes si a lui Elek Levente, insa ultima dupa expirarea termenului. Practic, sustine BEC, Nicusor Dan ar fi trebuit sa semneze alianta USR-PLUS, desi nu mai este lider si nici macar membru al formatiunii de 2 ani de zile.

Situatia a fost comentata, joi seara, de fondatorul USR Nicusor Dan, care a parasit partidul dupa o disputa interna.

„Comentariile mele privind ceea ce s-a intamplat astazi:

1. Am plecat din USR prin demisia semnata la 1 iunie 2017. Din acel moment nu am mai avut vreo responsabilitate in numele USR, cu atat mai putin responsabilitatea de a opera modificari in Registrul Partidelor in numele USR.

2. Timp de cinci luni USR-ul a avut un presedinte interimar, Elek Levente. Nu inteleg de ce acesta nu figureaza ca presedinte in Registrul Partidelor Politice, dupa demisia mea.

3. Interpretarea care circula in spatiul public ‘congresul din octombrie 2017 a fost contestat de fidelii lui Nicusor Dan’ lasa sa se inteleaga ca membrii USR care au contestat congresul ar fi dirijati de mine.
Pe aceasta chestiune tin sa precizez:

a) Am considerat si consider ca in octombrie 2017 congresul USR a fost viciat prin anularea alegerilor delegatilor Municipiului Bucuresti la Congres si refacerea alegerilor pe alt sistem de vot. Este singura critica pe care am adus-o USR-ului in doi ani de cand am plecat din partid.

b) Membrii USR care au contestat congresul sunt oameni maturi care si-au exercitat un drept constitutional. Inainte de Congres au solicitat o mediere juridica la o casa de avocatura externa, pentru a evita litigiul in instanta, dar au fost refuzati. Au contestat acum un an si jumatate, nu isi inchipuiau ca cererea va avea impact acum. Nu este in niciun caz vina lor ca litigiul in instanta a durat un an si jumatate”, e comentariul facut pe Facebook de Nicusor Dan.

Ce se intampla cu alianta?

Decizia BEC a starnit un val de furie si indignare, acum fiind neclar ce se va intampla cu alianta electorala. Ba chiar este pusa sub semnul intrebarii posibilitatea ca USR sa poata candida la europarlamentare.

Cateva explicatii le da fostul ministru tehnocrat Vlad Voiculescu, acum membru PLUS.

„E absurd. 100% absurd. Sa ceri sa semneze Nicusor Dan protocolul dintre USR si PLUS, desi o tara intreaga stie ca si-a dat demisia de 2 ani.

CE VOM FACE NOI ACUM?
Vom ramane impreuna! Vom ataca decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Vom fi pe strazi, peste tot in tara, in fiecare zi, de acum pana in ziua in care tu vei putea sa le arati celor care vor sa distruga democratia in Romania ca nu mor caii cand vor cainii!

CE POTI FACE TU ACUM?
1. E posibil sa avem nevoie de semnatura ta, din nou, rapid. Lasa-ne datele tale de contact aici – fie ca ai semnat, fie ca nu – ca sa ne putem mobiliza rapid oricand este nevoie: www.usrplus.ro

2. Spune-le prietenilor si cunoscutilor ce se intampla! Ajuta-i sa vada ca fara implicarea tuturor, democratia in Romania se sfarseste cu fiecare zi”, a scris pe Facebook Vlad Voiculescu.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

47 de minute ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

6 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

5 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

5 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

5 ore ago