Prima reactie a Bruxelles-ului fata de hotiile PSD-ALDE cu Codul de procedura penala. Oficialii Comisiei Europene anunta ca vor „analiza” modificarile

politica

Comisia Europeana urmareste indeaproape reformele judiciare si codurile penale din Romania, a declarat, marti, un purtator de cuvant al CE, dupa ce luni Camera Deputatilor, ca for decizional, a adoptat o serie de modificari la Codul de procedura penala.

„Urmarim indeaproape reformele judiciare si codurile penale din Romania. Luam act de adoptarea modificarilor Codului de procedura penala. Le vom examina si analiza”, a declarat, pentru HotNews.ro, Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca PSD nu doar ca incearca sa amputeze puterile presedintelui, ci incearca sa amputeze si puterile justitiei, ceea ce este foarte grav. Presedintele a subliniat ca majoritatea parlamentara ”voteaza legi cu dedicatie pentru Dragnea” si a spus ca va folosi prerogativele constitutionale pentru a solicita o imbunatatire a textului proiectului de modificare a Codului de Procedura Penala.

”Viteza, ca viteza. Am mai avut situatii cand s-a votat noaptea, nu vreau sa repet ce s-a spus atunci despre viteza de vot. Rezultatul m-a intristat si ma intristeaza. Vedem cu tot mai multa claritate ca PSD nu doar ca incearca sa amputeze puterile presedintelui, PSD incearca sa amputeze si puterile justitiei, ceea ce este foarte, foarte grav. Si daca am avut legile justitiei – care, se stie, m-au nemultumit profund si pe multi altii la fel -, acuma vedem totusi ceva nemaiintalnit in ultima vreme: majoritatea PSD voteaza legi pentru seful lor, voteaza legi cu dedicatie pentru Dragnea, ceea ce este pur si simplu inadmisibil. Daca citim aceste modificari la Codul de Procedura Penala, vedem ca multe sunt facute cu dedicatie, altele sunt facute clar pentru a opri procurorii din investigatii. Este inadmisibila aceasta abordare si evident ca voi folosi prerogativele constitutionale pentru a solicita o imbunatatire a acestui text”, a declarat presedintele Iohannis.

Presedintele a confirmat ca toti oficialii straini cu care se intalneste il intreaba despre aceste modificari.

”O sa fiu foarte franc, toti ma intreaba despre aceste modificari. Nu am intrat in detalii, fiindca procedura nu e finalizata, pentru ca nu este cazul sa comentez aceste chestiuni pe articole si pe fraze. Pot sa va confirm ca toti musafirii mei s-au interesat si sunt foarte ingrijorati de aceasta abordare a PSD pe aceasta legea care s-a votat aseara tarziu”, a afirmat Klaus Iohannis.

Comentarii: