Prima reactie din PSD fata de comunicatul dur al Comisiei Europene privind justitia. Dragnea il scoate pe Nicolicea la atac

politica

Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea (PSD), a reactionat batjocoritor fata de comunicatul Comisiei Europene in care se solicita Parlamentului sa „regandeasca” actiunile privind justitia, acertizand ca acestea afecteaza lupta anticoruptie.

Nicolicea a „tradus” la Antena 3 comunicatul Comisiei Europene, sustinand ca Juncker si Timmermans se refera la actiuni trecute.

„Declaratia Comisiei Europene se refera la trecut, iar in ce priveste viitorul ni se solicita sa pastram progresele inregistrate. Transparenta este indeplinita. Daca nici transmisiunea in direct a dezbaterilor nu este transparenta, nu stiu ce este. In niciun parlament nu se poate realiza consens. Credeti ca putem avea consens cu Gigi Isterica care pusese o boxa cu muzica in comisie?”, a declarat Nicolicea.

Nicolicea a sugerat ca expertii Comisiei Europene nu sunt neprofesionisti, nu se pricep sa isi faca meseria: „Veneau niste persoane, stateau jumatate de ora de vorba cu parlamentul, cu ochii pe ceas, dupa care plecau la aeroport si scriau ce cred ei ca au mai citit prin presa”.

Presedintele si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker si Frans Timmermans, au dat publicitatii, miercuri, o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea fata de evolutiile recente din Romania si subliniaza ca CE avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legilor justitiei.

”Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se arata in declaratie.

Juncker si Timmermans amintesc ca o conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile.

In cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa asigure transparenta totala a procesului legislativ privind legile justitiei si sa tina seama in mod corespunzator de consultarile desfasurate in cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat ca un proces in care independenta sistemului judiciar si punctul de vedere al acestuia sunt apreciate si luate in considerare in mod corespunzator si in care se tine seama de avizul Comisiei de la Venetia reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformelor si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin mecanismul de cooperare si de verificare. Pozitia Comisiei a fost sustinuta de statele membre in cadrul Concluziilor Consiliului adoptate in decembrie 2017, se arata in declaratie.

”Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justitiei reprezinta un test important cu privire la masura in care interesele legitime ale partilor interesate din sistemul judiciar si ale altor parti interesate au ocazia sa fie exprimate si sunt luate suficient in considerare in cadrul deciziilor finale. Evenimentele de pana acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupari.

Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia isi reafirma disponibilitatea de a coopera si de a sprijini autoritatile romane in acest proces.

Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei”, subliniaza Juncker si Timmermans.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: