externe

Prima republica rusa care se ridica impotriva Moscovei. Tatarstan refuza sa accepte ca liderul regiunii sa fie decazut de la rangul de „presedinte al republicii” la cel de „sef de regiune”

Intr-o rara demonstratie de sfidare fata de guvernul federal de la Moscova, politicienii regionali din Tatarstan au respins joi un set de amendamente la constitutia regiunii care ar fi retrogradat, printre altele, liderul republicii de la „presedinte” la „sef”, informeaza The Moscow Times.

Desi, la un moment dat, 13 regiuni rusesti isi numeau sefii alesi „presedinti”, o campanie de centralizare riguroasa lansata de Kremlin in ultimul deceniu a redus drastic utilizarea acestui termen, lasandu-l pe Rustam Minnikhanov din Tatarstan singurul lider regional din Rusia care mai foloseste acest titlu.

Tatarstanul a fost mult timp apreciat de experti ca fiind o paradigma a federalismului pentru capacitatea guvernului sau de a pastra o larga autonomie politica si economica, in contradictie cu tendinta predominanta observata in alte parti ale Rusiei.

In ciuda acestui fapt, parlamentul regional din capitala Kazan ar urma sa adopte pana la sfarsitul anului amendamente la constitutia Tatarstanului pentru a o alinia la constitutia Rusiei din 2020 si la o lege din 2021 care aboleste presedintiile regionale.

Cu toate acestea, o mare majoritate a deputatilor sai a refuzat joi sa sustina masura si a respins proiectul de lege cu o majoritate covarsitoare.

„Cum le vom explica acest lucru alegatorilor nostri? De ce facem aceste schimbari? Constitutia noastra nu functioneaza deja?”, a intrebat deputatul regional Nikolay Rybushkin, membru al partidului de guvernamant Rusia Unita, in timpul sedintei de joi, potrivit site-ului Idel.Realii.

„Daca anulam totul acum si continuam sa traim sub noi legi, vom pune sub semnul intrebarii insasi fundatia statului rus”, a declarat un alt deputat al Rusiei Unite, Marat Galeev, potrivit Idel.Realii.

Proiectul de lege care introduce modificarile constitutionale a fost prezentat miercuri de un grup de 37 de deputati. Printre prevederile sale se numara eliminarea din Constitutie a oricarei mentiuni privind suveranitatea de stat a Tatarstanului sau regimul special de cetatenie al regiunii.

In ciuda faptului ca acest lucru reprezinta o opozitie rara fata de o masura solicitata de Kremlin, analistii regionali sunt de acord ca este putin probabil ca incidentul sa puna capat reformularii constitutiei Tatarstanului sau sa declanseze un conflict intre Kazan si Moscova.

Expertul politic si jurnalistul tatar Ruslan Aysin a declarat ca votul a fost modul in care deputatii din Tatarstan si-au facut cunoscut dezacordul fata de politica Moscovei, precum si o incercare de a salva aparentele pe fondul unei acaparari de putere din partea Kremlinului.

Indiferent de opinia lor personala, deputatii risca sa fie demisi din functie daca nu aproba in cele din urma masurile, a adaugat Aysin.

„Este vorba despre onoarea si demnitatea acestor deputati”, a declarat Aysin pentru The Moscow Times. „Trebuie sa ai un curaj serios pentru a face acest lucru”.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

22 de minute ago

O tanara supradotata din Statele Unite, care a intrat la facultate la 10 ani, si-a luat doctoratul in medicina la 17 ani

Participarea lui Dorothy Jean Tillman II la festivitatea de absolvire a Universitatii de Stat din…

16 minute ago

Parchetul General a facut apel, inca mai spera ca judecatorii vor incerca sa ii condamne pe ofiterii de Securitate care l-au ucis pe disidentul Gheorghe Ursu

Parchetul General a facut apel in cazul respingerii de catre Curtea de Apel a solicitarii…

60 de minute ago

Italia: Politia a saltat peste 100 de mafioti din clanul ‘Ndrangheta. Germania serveste drept centru de spalare a banilor pentru ‘Ndrangheta

Politia italiana a retinut marti, in orasul Cosenza din Calabria, 109 presupusi membri ai mafiei…

O oră ago

SUA intentioneaza sa trimita inca un sistem Patriot in Ucraina, iar Europa analizeaza si ea optiuni

Statele Unite iau in considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei inca un sistem de aparare…

14 minute ago

Mormantul lui Evgheni Prigojin din Sankt Petersburg a fost umplut cu beton

Mormantul lui Evgheni Prigojin a fost umplut cu beton in ajunul zilei de 1 iunie,…

46 de minute ago