Prima sedinta de Guvern dupa Raportul MCV. Dragnea o forteaza pe Dancila sa adopte inca o ordonanta de urgenta

politica

Membrii Cabinetului Dancila se reunesc, joi, incepand cu ora 11.00, in sedinta de Guvern. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat marti ca proiectul de OUG pentru infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) a primit toate avizele si va intra pe ordinea de zi a sedintei. FSDI este a doua mare obsesie a lui Dragnea, dupa amnistie si gratiere.

„Saptamana aceasta vom include pe ordinea de zi aceasta ordonanta. Am inclus toate observatiile, toate comentariile, am avut azi si avizul de la Consiliul Economic si Social, si am considerat ca asa e corect, sa avem din nou procedura reluata si avem toate avizele”, a declarat, marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

Acesta a adaugat ca dupa adoptarea OUG vor avea loc noi discutii in coalitie, cu ALDE, privind lista companiilor care vor intra in fondul suveran.

„Cu colegii de la ALDE am vorbit de cadrul primar general si nu de cadrul secundar. Dupa ce iese ordonanta continuam discutiile pe hotararea de guvern”, a aratat ministrul.

Teodorovici a mentionat ca a doua rectificare bugetara se va face „ce tarziu in ultima saptamana din noiembrie”, ca salariul minim se va majora de la 1 Decembrie si ca exista bani la buget pentru aplicarea noii legi a pensiilor.

Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica, pe 10 noiembrie, proiectul de cadru pentru infiintarea FSDI, invocand „o situatie extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata, impunandu-se adoptarea de masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta”.

Scopul infiintarii FSDI este crearea unui vehicul de investitii financiare sau intermediere financiara in actiuni sau participatii in proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit in prezent pe piata financiara din Romania, care, pe de o parte, sa aiba un rol multiplicator in economie pentru o dezvoltare sustenabila si, pe de alta parte, sa catalizeze sau sa mobilizeze resurse financiare disponibile catre sectorul real si proiecte profitabile, arata proiectul.

Pe 18 iulie, Curtea Constitutionala a Romaniei a admis toate sesizarile formulate de Opozitie si presedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investitii, motivand ca un astfel de Fond trebuie infiintat prin hotarare de guvern, nu printr-un act normativ adoptat de Parlament.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: