Prima tara din UE care anunta data la care restrictiile vor fi anulate „total”: „Tot ce ne-a lipsit, vom putea sa facem din nou”

externe

Renuntarea aproape completa la purtarea mastii sanitare, un public mai numeros la meciurile Campionatului European de Fotbal si prelungirea programului barurilor si restaurantelor pana la miezul noptii se numara printre masurile pe care Danemarca le-a anuntat joi in cadrul ultimelor etape ale planului sau de ridicare a restrictiilor anti-COVID-19, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Acest plan prevede ridicarea totala a restrictiilor la data de 1 octombrie si disparitia pasaportului sanitar („coronapas”) necesar pentru anumite activitati.

„Tot ce ne-a lipsit, vom putea sa facem din nou, pentru ca acum avem un control important asupra pandemiei”, a declarat ministrul danez al Sanatatii, Magnus Heunicke, intr-o conferinta de presa.

Cu exceptia transportului in comun – in anumite cazuri -, mastile sanitare nu vor mai fi obligatorii in aceasta tara incepand din 14 iunie. Obligativitatea purtarii lor in transportul public ar trebui sa dispara complet la data de 1 septembrie.

In ceea ce priveste barurile si restaurantele, acestea vor trebui sa se inchida la miezul noptii incepand din 11 iunie, spre deosebire de ora 23:00 care reprezinta limita orara din prezent. Orarul de functionare al acestor unitati va fi extins pana la ora 02:00 incepand din data de 15 iulie.

Cluburile de noapte vor fi autorizate sa se redeschida la 1 septembrie, cu prezentarea de catre clienti a unui „coronapas”, insa aceasta conditie va ramane in vigoare doar pana la 1 octombrie.

Incepand de la 1 octombrie, acel pasaport sanitar, care certifica un test COVID-19 cu rezultat negativ sau dobandirea imunitatii fata de boala, urmeaza sa dispara. El nu va mai fi cerut la intrarea in muzee, cinematografe si teatre incepand din 1 august si in baruri si restaurante incepand din 1 septembrie.

Limita privind adunarile publice a fost si ea crescuta, ajungand pana la 10.000 de persoane pentru concursuri si targuri.

Planul danez prevede si autorizarea a 25.000 de spectatori la cele patru meciuri de fotbal din cadrul EURO-2020 care se vor juca la Copenhaga. Pana acum, limita autorizata era de 16.000 de spectatori.

Din cauza absentei timpului necesar pentru a fi implementata, aceasta masura nu va putea insa sa intre in vigoare inca de la primul meci, Danemarca-Finlanda, programat sambata, a prevenit Federatia daneza de fotbal.

Relativ scutit de pandemia de COVID-19, Regatul Danemarcei mai are in prezent doar 122 de pacienti spitalizati cu COVID-19, cel mai scazut numar raportat dupa octombrie 2020.

Dintre cei 5,8 milioane de rezidenti danezi, 42,7% au fost vaccinati cu cel putin o doza a unui ser anti-COVID-19, iar 24,2% au fost vaccinati cu schema completa.

Mai mult despre:

Comentarii: