Prima vizita in strainatate a lui Putin de la invadarea Ucrainei. Merge la dictatorii din Turkmenistan si Tadjikistan

externe

Presedintele rus Vladimir Putin se va deplasa in cursul saptamanii viitoare in Tadjikistan si in Turkmenistan, doua foste republici sovietice din Asia Centrala, a informat duminica televiziunea de stat rusa, citata de Reuters si media oficiale ruse, informeaza Agerpres.

Pavel Zarubin, corespondentul acreditat la Kremlin al televiziunii publice Rossia-1, a declarat ca Vladimir Putin va efectua o vizita in Tadjikistan si in Turkmenistan, inainte de a-l primi la Moscova pe presedintele indonezian Joko Widodo.

La Dusanbe, capitala Tadjikistanului, liderul rus se va intalni cu omologul sau Imomali Rahmon, un aliat apropiat al Rusiei. Pe teritoriul acestei foste republici sovietice, care are granita comuna cu Afganistanul, Rusia dispune de cea mai mare baza militara din afara tarii.

Vladimir Putin va asista apoi la Ashabad la summitul natunilor riverane Marii Caspice, la care vor participa liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului si Turkmenistanului, a indicat Pavel Zarubin.

Ultima vizita cunoscuta a lui Vladimir Putin in afara Rusiei a avut loc la Beijing la inceputul lunii februarie, unde el a convenit cu presedintele chinez Xi Jinping un tratat de prietenie „fara limite”, cu cateva ore inainte ca ambii sa asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna.

Un moment de suspans provocasera sambata seara o serie de media ruse, care au relatat ca Putin a sosit seara tarziu de urgenta la Kremlin si au difuzat imagini cu convoiul prezidential care se indrepta spre sediul presedintiei ruse, sugerand ca seful statului ar urma sa faca o declaratie.

La scurt timp, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a infirmat ca presedintele rus sosit in toiul noptii la Kremlin ar fi intentionat sa faca vreo declaratie.

Inainte de aceasta, Putin se intalnise cu liderul belarus, Aleksandr Lukasenko, la Sankt-Petersburg.

Lukasenko a spus ca blocarea tranzitului anumitor marfuri catre Kaliningrad „este egala cu o declaratie de razboi” si ca spera intr-un raspuns dur si ‘in oglinda’ din partea Rusiei la aceste „actiuni ostile” ale Lituaniei, conform Ukrainska Pravda.

Putin l-a asigurat pe Lukasenko ca Rusia va furniza arme adecvate armatei belaruse pentru a consolida apararea asa-zisei ‘Uniuni statale’ pe fondul actiunilor agresive ale Occidentului.

Rusia incearca sa atraga Belarus in razboiul sau impotriva Ucrainei prin provocari vizand infrastructuri si populatia civila, in special, in orasul belarus Mozir, relateaza media ucrainene. Acolo ar fi sosit deja grupuri de sabotori, deghizati in civili, care includ ofiteri ai GRU-ului rus si mercenari de la companii militare private rusesti, potrivit publicatiei ucrainene Slovo i delo.

Mai mult despre:

Comentarii: