politica

Primar independent din Bihor: „Suntem prea saraci sa ne permitem salarii atat de mari”

Primarul dn Marghita, independentul Marcel Sas-Adascalitii, respinge solicitarea viceprimarului UDMR Demian Zsolt de marire a salariilor din Primarie. „Suntem prea saraci sa ne permitem salarii atat de mari”, a spus primarul.

In 2021, acelasi primar a redus salariile din Primarie cu 10% iar banii economisiti i-a folosit pentru investitii.

Acum, viceprimarul UDMR al orasului vrea sa mareasca consistent salariile. Marcel Sas-Adascalitii se opune si a explicat intr-o filmare postata pe Facebook ca reducerea salariilor din 2021 a fost necesara deoarece atunci salariile functionarilor din Marghita erau mai mari decat cele din Primaria Oradea.

„Suntem prea saraci sa ne permitem sa avem atatia angajati cu salarii atat de mari”, a spus Marcel Sas-Adascalitii.

Acesta a aratat si de ce Primaria Marghita e saraca: orasul are 70% populatie in varsta, 23% din locuinte sunt goale, impozitele si taxele sunt mici, iar inainte de 2021 doar 32% din bugetul orasului se cheltuia pentru dezvoltare, in timp ce restul banilor sustineau functionarea Primariei. In 2021, 50% din buget a fost alocat pentru investitii, a precizat primarul.

Pe de alta parte, edilul din Marghita arata si ca bugetul orasului este deja afectat de majorarile salariale dictate de HG 1447/2022, prin care salariul minim pe economie a ajuns la 3.000 lei. Calculele arata ca orasul va pierde anual circa 100.000 euro din acest motiv, iar daca salariile ar fi majorate cu 10%, asa cum vicele Demian Zsolt propune, Primaria va avea mai putini bani pentru investitii.

„Faptul ca domnul viceprimar a propus majorarea salariului cu 10%, pe langa aceasta majorare (n.r. a salariului minim), ne va aduce o gaura in bugetul local de 709.920 lei, adica 144.000 euro pe an. Sunt bani foarte multi prin aceasta majorare, nu este oportuna absolut deloc”, a declarat Sas-Adascalitii, adaugand si acesti bani ar acoperi „4-5 studii de fezabilitate” pentru proiecte.

„Domnul viceprimar acum militeaza pentru restabilirea coeficientilor, adica ridicarea salariului cu 10%, dar dansul acum doi ani nu si-a completat cerere pentru diminuarea salariului si este singura persoana din Primarie care a primit salariul integral. Ii aduc la cunostinta ca datoreaza comunitatii pe care o reprezentam 5.000 euro”, a spus primarul, calculand 10% din salariul vicelui din ultimii doi ani.

In final, edilul sef ii indeamna pe localnici sa urmareasca sedinta de luni, care va fi transmisa pe internet, ca de altfel toate sedintele de cand politicianul independent a preluat conducerea Primariei.

„Traiesc cu speranta ca de data aceasta consilierii vor da dovada de maturitate si de intelepciune si nu vor vota hotararea, pentru ca ne va aduce o gaura la buget local de 144.322 euro pe an, suplimentar fata de cei 100.000 euro pe care ii pierdem”, a declarat Sas-Adascalitii.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Recent Posts

Directorul CIA: Atacul iranian asupra Israelului a fost un „esec spectaculos”

Atacul cu rachete si drone iranian impotriva Israelului de la sfarsitul saptamanii trecute "s-a dovedit…

14 minute ago

Kremlinul acuza Romania ca vrea sa „anuleze cultura rusa” fiindca a refuzat sa mai inchirieze sali de cinema ambasadei Rusiei la Bucuresti

Romania a rupt din motive politice contractul de inchiriere a salilor de cinematograf cu Ambasada…

2 ore ago

Viktor Orban, din nou anti-UE: „Ucraina se transforma din tara suverana in protectorat al Occidentului”

Ucraina nu mai poate fi considerata o tara independenta, deoarece Kievul depinde in totalitate de…

O oră ago

Presshub: Documentul secret al Kremlinului: prima dovada a razboiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvaluit de cotidianul american The Washington Post, indica faptul ca Rusia…

59 de secunde ago