Primar PSD, retinut pentru fraudarea votului. Batranii, obligati sa voteze cu „florile”. Procurorii arata cum functiona „masinaria” PSD de fraudat

politica

Primarul comunei Ibanesti (Vaslui), Benone Pletea (PSD), a fost retinut 24 de ore pentru fraudarea alegerilor. Alaturi de mai multe persoane, primarul PSD a falsificat 82 de adeverinte medicale prin intermediul carora au fost intocmite cereri de vot cu urna mobila in cadrul scrutinului din 27 septembrie. Pletea a fost ales primar cu 518 voturi, devansand-o pe liberala Elena Ibanescu, care a obtinut 212 voturi.

Mai multi alegatori au fost obligati sa voteze la urna mobila cu cine le dicta membrul comisiei venit cu urna la ei acasa. De pilda, cei care au fost trimisi cu urna mobila prin sat i-au obligat pe batrani sa voteze „florile”, desi acestia cereau expres sa voteze „sageata”, relateaza Vremea Noua.

Toate adeverintele medicale emise votantilor la domiciliu din Ibanesti au fost emise de acelasi medic, care nu este medicul de familie al acestora. Ba mai mult, unii votanti nici nu stiau ca in numele lor a fost solicitata urna mobila. Procurorul de caz a gasit dovezi zdrobitoare in sensul demascarii „masinariei” PSD-iste de furat voturi.

Procurorul de caz a luat decizia retinerii celor implicati si anume: primarul Benone Pletea, viceprimarul Iacomi, presedintele sectiei de votare Baboi Romeo, medicul si sotia sa, care a eliberat adeverinte medicale false, precum si trei cadre medicale (asistenti medicali si brancardier) pentru 24 de ore, fiind introdusi in arestul IPJ Vaslui. Ulterior, au fost pusi sub control judiciar: primarul Benone Pletea si viceprimarul Iacomi Ionel, plus presedintele comisiei de votare Romeo Baboi, precum si un brancardier si o asistenta medicala de la sectia Psihiatrie a spitalului barladean, care a „facut rost” de adeverintele false.

„Politistii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui au probat activitatea infractionala a cinci barbati cu varste cuprinse intre 45 si 54 de ani si a doua femei, in varsta de 42, respectiv 44 de ani, persoanele fiind banuite de comiterea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si abuz in serviciu. Astfel, in urma cercetarilor efectuate de catre politistii, s-a stabilit ca cele 7 persoane ar fi participat atat in calitate de autori, dar si complici, la savarsirea infractiunilor cercetate.

Acestia ar fi solicitat, procurat, intocmit si folosit, mai multe adeverinte medicale intocmite si eliberate in fals. Adeverintele, pe care erau consemnate situatii nereale, au fost folosite la intocmirea in fals a unor cereri de votare prin intermediul urnei speciale mobile, fara ca persoanele inscrise pe respectivele adeverinte sa sufere de afectiuni medicale care sa le faca netransportabile, in vederea exercitarii dreptului de a vota. Totodata, persoanele inscrise pe respectivele adeverinte nu ar fi avut cunostinta despre acestea si nici nu le-ar fi solicitat.

Ulterior, in data de 27 septembrie a.c., comisiile de votare de la toate cele 3 sectii de pe raza comunei Ibanesti au desemnat membri care s-au deplasat cu urna speciala mobila la domiciliile persoanelor in numele carora au fost formulate cereri, pentru ca acestea sa-si exercite dreptul de vot.

In data de 7 octombrie a.c., ca urmare a administrarii probatoriului, politistii au luat fata de 4 barbati si o femeie, masura retinerii pentru o perioada de 24 de ore, iar in cursul zilei de astazi, acestia au fost prezentati Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad care a dispus fata de acestia masura preventiva a controlului judiciar, pentru o perioada de 60 de zile. Doua persoane sunt cercetate in stare de libertate. In cauza sunt continuate cercetarile pentru stabilirea activitatii infractionale a persoanelor implicate”, a precizat Silvia Manta, purtatorul de cuvant al IPJ Vaslui.

Din Ordonanta de retinere intocmita de procurorul de caz, reiese cum au pus la cale primarul si viceprimarul de la Ibanesti fraudarea alegerilor cu voturile din urna mobila.

„Pe 26.09. 2020, numitii Pletea Benone si Iacomi Ionel au completat in numele persoanelor la care urmau sa se deplaseze membrii sectiilor de votare cu urna mobila, la care au atasat adeverintele medicale, ulterior predandu-le presedintilor sectiilor de votare nr. 337 Ibanesti – un numar de 40 de cereri, plus adeverinte medicale, sectia 338 Manzati, un numar de 32 de cereri insotite de adeverinte medicale si 339 Putu Olarului un numar de 9 cereri, insotite de adeverinte medicale, fara a avea acordul persoanelor indreptatite si fara ca acestea sa aiba cunostinta de acest lucru”, scrie procurorul de caz.

Mai mult despre: ,

Comentarii: