Primaria din Zurich testeaza airbag-urile pentru tramvaie dupa o serie de accidente mortale – VIDEO

externe

airbag, tramvaie, Zurich, accidente mortale

In urma unui val de accidente mortale, Verkehrsbetriebe Zurich (VBZ) a confirmat ca se gandeste sa adauge airbaguri externe la tramvaiele sale. Furnizorul de transport public a remarcat ca numarul de urgente medicale in care au fost implicate tramvaiele a crescut constant in ultimii ani, iar oficialii locali au cerut acum companiei sa actioneze.

Potrivit VBZ, 675 de accidente in care au fost implicate tramvaie au fost raportate in orasul Zurich in 2023, cele mai multe inregistrate in ultimii sase ani, scrie publicatia The Local. Dintre acestea, majoritatea sunt accidente cauzate de pornirea si oprirea tramvaielor, urmate de incidente care implica usile tramvaielor.

Prevalenta acestor incidente a fost pusa in evidenta in martie 2024, cand trei persoane au fost accidentate mortal de tramvaiele din Zurich in decurs de doar o saptamana. Acest lucru a dus la solicitari din partea primariei orasului pentru ca VBZ sa faca tramvaiele mai sigure. „In ultimii ani, accidentele cu vatamari corporale au crescut constant. Oamenii sunt striviti de tramvaie si mor. Nu putem sta cu mainile in san”, a remarcat consilierul local Michele Romagnolo.

VBZ va testa, cu ajutorul producatorului de tramvaie Alstom, daca echiparea tramvaielor cu un airbag extern le-ar face mai sigure – proiectul a inceput in decembrie 2021, dar incidentele recente au adus testele in atentia publicului si a presei. Utilizat deja pe cele mai vechi tramvaie din Zurich, sacul gonflabil este atasat in partea din fata a vehiculului si se desfasoara in cazul in care cineva trece prin fata tramvaiului in timp ce acesta este in miscare.

La activarea prin intermediul unui senzor sau printr-un semnal de la sofer, sacul se dilata si actioneaza ca un plug de zapada. Acesta este conceput pentru a impiedica biciclistii si pietonii sa cada sub tramvai si pentru a-i impinge in afara pericolului.

„In cazul accidentelor frontale cu tramvaiul, oamenii se lovesc mai intai cu capul de geam si apoi cad la pamant… Un airbag impinge persoana la distanta si previne in mare masura impactul”, a observat Heinz Schulthess,  presedinte al sindicatului Tranfair. El a adaugat ca, desi airbagul nu va preveni in totalitate accidentele, ar trebui sa previna cele mai grave leziuni.

VBZ a confirmat ca va continua sa testeze tehnologia in urmatoarele saptamani. Sfarsitul testului si o decizie cu privire la implementarea tehnologiei la nivelul intregului oras sunt asteptate in aceasta vara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: