Primariile si CJ-urile conduse de PSD au acordat peste 100 de milioane de euro ONG-urilor. Ghici, cati bani au ajuns la cele care lupta impotriva coruptiei?

politica

Primariile si consiliile judetene au acordat, in 2016 si 2017, peste 100 de milioane de euro organizatiilor nonguvernamentale din domeniul sportului si evenimentelor culturale. Niciun ban din bugetele publice nu a ajuns, insa, la asociatiile de lupta impotriva coruptiei, care promoveaza dezvoltarea economica sau protectia drepturilor omului, arata Digi24. Datele apar intr-un raport al fostului Minister pentru Consultare Publica si Dialog Social.

Documentul releva insa si un alt fapt. Niciun leu nu a ajuns la ONG-urile din zona justitie si anticoruptie, dezvoltare economica, dezvoltare durabila, egalitate de gen, protectia drepturilor omului, interventii in situatii de urgenta, legislatie, politici publice sau organizatii studentesti.

„Ce interes ar avea un baron local, cum ii spunem, sa finanteze o organizatie care ar putea sa demaste activitati din zona de coruptie sau justitie?”, a comentat Ovidiu Voicu, director executiv la Centrul pentru Inovare Publica.

Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, Robert Negoita (PSD), se arata surprins de datele raportului. „Ooo. Astea nu sunt chestiuni laudabile!”, a comentat el.

Presedintii de Consilii Judetene spun ca e vina ONG-urilor ca nu au venit sa ceara finantare.

„Ar trebui facuta o analiza si cate ONG-uri au aplicat la concursul de proiecte. De cand sunt presedinte al Consiliului Judetean am avut cu Directia Generala Anticoruptie parteneriate prin care am popularizat activitatea lor”, spune Radu Moldovamn (PSD), presedintee CJ Bistrita-Nasaud.

„Exista niste domenii, dinainte stabilite, aprobate prin hotararea Consiliului Judetean. Daca nu cuprinde un asemenea domeniu de finantare, nu aveau cum sa fie alocati banii. Noi nu am avut asemenea linii de finantare”, spune Dumitru Buzatu (PSD), presedinte CJ Vaslui.

„Ei nu au deschis finantari pentru astfel de solicitari. Daca vor deschide finantari pentru alte tipuri de activitati, vor avea si altfel de solicitari”, spune, in replica, Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publica.

„Aceste domenii nu sunt de interes pentru autoritati. De aceea asistam in lunile de vara la numeroase festivaluri, festivitati si evenimente organizate, concerte organizate de catre primarii”, explica Ionut Sibian, director executiv Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Recomandarea Guvernului pentru teritoriu este sa diversifice domeniile pentru care acorda finantare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: