Primarul Brasovului nu participa la deschiderea anului scolar: „Cei mici doar de discursurile sforaitoare ale politicienilor nu au chef. Nu va ofta nimeni, absenta va trece neobservata”

politica

Primarul Brasovului, Allen Coliban (USR), anunta ca refuza sa participe la deschiderea anului scolar. „Cei mici doar de discursurile sforaitoare ale politicienilor nu au chef. Nu va ofta nimeni, absenta va trece neobservata”, arata Coliban.

„Nu cred ca se supara nimeni daca politicienii nu participa la deschiderea anului scolar. Dimpotriva, cred ca este un semn de normalitate.

In niciun an de cand Legea Educatiei a fost adoptata Guvernul nu a respectat alocarea bugetara prevazuta de lege – minim 6% din PIB. La finalul a 10 ani de ‘Romanie Educata’, au ramas doar declaratiile cu privire la transformarea Educatiei in prioritate nationala. Profesorii, ramasi mereu la coada prioritatilor guvernamentale, au intrat in greva in luna mai, pentru prima data in ultimii 18 ani. Ca societate, am esuat in a fi solidari cu ei, intr-un moment in care am fi putut, intreaga Romanie, sa spunem raspicat ca statutul si finantarea cadrului didactic trebuie sa se imbunatateasca radical, aici si acum. Greva a incetat, realitatea nu s-a modificat substantial, profesorii au cedat presiunilor si ofteaza la gandul ca promisiunile primite se vor incovoia inca o data sub certitudinea deficitului bugetar.

Cu toate acestea in gand, plus imaginea celor mici in curtea scolii, care doar de discursurile sforaitoare ale politicienilor nu au chef, am decis sa nu particip la festivitatile de deschidere a anului scolar. Decent ar fi sa fie toti politicienii in ‘greva de festivism’, in acest context. Nu va ofta nimeni, absenta va trece neobservata.

La Brasov, Educatia este o prioritate. Vizibila prin alocarile bugetare din ultimii trei ani, prin descentralizarea cheltuielilor cu reparatiile, prin finantarile nerambursabile obtinute, prin dotarile de ultima generatie in TOATE scolile, prin numarul proiectelor de investitii aflate in derulare (extinderi, mansardari, conformare ISU etc.). Ar fi fost simplu, de exemplu, sa merg azi la Scoala nr. 30 si sa vorbesc despre cum noul corp de cladire este finalizat cu 6 luni inainte de termen – o promisiune de acum 2 ani, indeplinita. Nu voi face acest lucru nu pentru ca nu avem cu ce ne mandri pe plan local, ci pentru ca asa simt ca o impune contextul, in 2023, anul grevei din invatamant.

Schimbarea atitudinii in privinta invatamantului porneste de la fiecare dintre noi, de la respectul pe care il aratam scolii si cadrelor didactice. Merita sa zabovim o clipa, astazi, gandindu-ne la ce ar trebui sa facem ca absolventii cei mai buni sa ramana in invatamantul romanesc (apropo, oare cati dintre parinti si-ar incuraja copiii sa se faca profesori?). Cu gandul la toate acestea si cu emotia parintelui de scolarita, va doresc tuturor, elevi, parinti si profesori, un nou an scolar minunat, plin de invataminte si de bucurii!”, a transmis primarul Brasovului pe Facebook.

Parlamentarii, abia intorsi din vacanta, au decis sa isi acorde o zi libera, luni, cu ocazia deschiderii anului scolar. Informatia a fost data publicitatii de deputatul Catalin Tenita.

„Va anunt ca Parlamentul si-a luat liber luni ca e deschiderea anului scolar si sunt unii care vor sa se cocote pe catedre”, a scris Tenita pe Facebook.

Cel mai probabil, parlamentarii vor dori sa fie prezenti in curtea scolilor din circumscriptiile lor electorale pentru a-si face campanie de imagine.

Una dintre situatiile ridicole legate de prezenta politicienilor in curtea scolilor este cea in care primarul Florentin Pandele s-a suit pe o catedra pentru a-si sustine discursul.

Elevii revin la scoala, incepand de luni, 11 septembrie 2023. Noul an scolar va avea 36 de saptamani si va fi impartit in 5 module.

Elevii claselor a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, vor avea doar 34 de saptamani de cursuri, ultima zi de scoala fiind 7 iunie 2024.

Pentru elevii de clasa a VIII-a, anul scolar va avea 35 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 14 iunie
2024.

In ceea ce priveste clasele din invatamantul liceal- filiera tehnologica si pentru clasele din invatamantul profesional, anul scolar are o durata de 37 de saptamani, ultima zi de cursuri fiind 28 iunie 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: