Primarul Timisoarei Nicolae Robu a fost trimis in judecata intr-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane de euro

politica

Primarul Timisoarei Nicolae Robu a fost trimis in judecata de DNA intr-un dosar in care procurorii il acuza de abuz in serviciu.

Dosarul vizeaza vanzarea frauduloasa si la preturi modice a unui numar de 207 imobile, majoritatea situate in centrul vechi al municipiului Timisoara.

Alaturi de Robu au fost trimisi in judecata, tot in stare de libertate, alti 8 inculpati:

MIUT NICUSOR-CONSTANTIN, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timisoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timisoara si Directiei Patrimoniu din cadrul primariei mun. Timisoara (199 contracte);
CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timisoara (61 de contracte);
– COJOCARI IOAN, secretar al primariei municipiului Timisoara si coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primariei (61 contracte);
ROBU NICOLAE, la data faptelor si in prezent, primar al municipiului Timisoara (2 contracte);
DIACONU DAN-AUREL, la data faptei viceprimar al municipiului Timisoara (un contract);
STOIA TRAIAN-CONSTANTIN, la data faptei viceprimar al municipiului Timisoara (un contract);
STAIA MARTIN, la data faptelor director al Directiei Patrimoniu si respectiv al Directiei Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse din cadrul municipiului Timisoara (2 contracte);
VIRLEA SIMONA, la data faptei jurist al Primariei municipiului Timisoara (un contract);
IOVA GABRIELA, la data faptei jurist al Primariei municipiului Timisoara (un contract).

Acuzatiile DNA

Procurorii sustin ca in perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei noua functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara (majoritatea cu functii de conducere) si-ar fi incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, in mod nelegal, 207 de imobile ce apartin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept sa le cumpere, cauzand un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) in dauna statului.
In urma efectuarii urmaririi penale, s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz serviciu in legatura cu incheierea unui total de 207 contracte de vanzare-cumparare, fiecare contract pentru cate unui imobil ce a facut obiectul Legii nr. 112/1995.

In luna ianuarie 1996 a intrat in vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist. Aceasta lege le dadea drept fostilor proprietari si mostenitorilor lor sa isi redobandeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru acele imobile.

Totodata, legea a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriasi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile si le ocupau la acea data.

Cu toate acestea, inculpatii ar fi incheiat contracte de vanzare-cumparare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile.

Functionarii din cadrul primariei Timisoara ar fi vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice stabilite in baza Legii 112/1995 si HG 20/1996, desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu mai erau aplicabile acelor persoane.

Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila in cauza, solicitand in principal restituirea bunurilor imobile in natura si restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii, prin revenirea acestora in proprietatea statului si prin anularea actelor juridice produs al infractiunii.

In subsidiar, in masura in care repararea prejudiciului in natura nu mai este posibila, s-a solicitat repararea prejudiciului in cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro). In vederea recuperarii prejudiciului, s-au instituit masuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timis, cu propunere de mentinere a masurilor asiguratorii.

Comentarii: